Otrdien Islandes galvaspilsētā tūkstošiem cilvēku sapulcējās parlamenta priekšā, pieprasot premjerministra Sigmundura Davida Gunnlaugsona atkāpšanos. Viņš pats šādu iespēju jau noraidījis par spīti viņa vārda esamībai starp no Panamas firmas "Mossack Fonseca" datu centra nopludinātajiem dokumentiem, kuri atklāj mēģinājumus izvairīties no nodokļu nomaksas, ziņo ārvalstu mediji.

Saskaņā ar mediju izpausto informāciju, no Panamas kompānijas nopludinātie dokumenti norāda uz Gunnlaugsona un viņa sievas centieniem noslēpt iekrājumus un tādējādi nemaksāt nodokļus, Virdžīnu salās dibinot kompāniju.

Premjers apsūdzības gan noraida, apgalvojot, ka viņš un sieva visus nodokļus ir nomaksājuši un noraidīja aktīvu turēšanu nodokļu paradīzes valstīs, kā arī paziņoja, ka nopludinātajos dokumentos neesot nekā jauna.

Protestētāji aicināja premjeru atkāpties un valstī rīkot ārkārtas vēlēšanas pēc Gunnlaugsona un citu valdībā esošo vārdu parādīšanās nopludinātajos dokumentos. Līdzīgus "nodokļu optimizācijas pasākumus" piekopuši arī valsts finanšu ministrs Bjarni Benediktsons un iekšlietu ministrs Olofs Nordals, atklāj "Vice".

Jau pirmdienas rītā Reikjavīkā bijuši salīdzinoši nelielajai pilsētai neierasti sastrēgumi, jo cilvēki lielā skaitā devās pieprasīt valdības demisiju. Tāpat fotogrāfijās redzams, ka laukums pie parlamenta, kā arī tuvējās ielas otrdien bijušas pilnas ar cilvēkiem. Parlamenta logu virzienā mestas pat jogurta paciņas un jēlas olas.

"Šī iemesla dēļ neesmu apsvēris iespēju atkāpties, kā arī negrasos to darīt. Valdības darbam ir labi rezultāti. Progress ir bijis labs un ir svarīgi valdībai pabeigt savu darbu," Gunnlaugsons pirmdien klāstīja parlamentā. Tikmēr pēc policijas aplēsēm tā ārpusē sapulcējās vismaz 8000 cilvēku, kas tādējādi veidoja visu laiku lielāko protestu nelielās valsts vēsturē, norāda "Independent".

Pēdējie lielie protesti Reikjavīkā notika 2008. un 2009. gadā, kad Islandes iedzīvotāji panāca valdības krišanu, kā arī banku vadītāju tiesāšanu, sākoties ekonomiskajai krīzei.

"Nav citu iespēju, kā vien premjera atkāpšanās. Islandes iedzīvotāji nesamierināsies ar šo korumpēto valdību," medijam "Independent" norādījis kāds protestētājs.

Šo situāciju jau izmanto Gunnlaugsona pārstēvētās centriski labējās "Progresīvās partijas" politiskie oponenti - gan bijusī premjere Jouhana Sīgurdardoutira, gan "Pirātu partijas" līdere Birgita Jonsdotira uzstāj uz nepieciešamību premjeram atkāpties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!