Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien par atkāpšanos no amata paziņojis Spānijas rūpniecības ministrs Hosē Manuels Sorija, kura vārds saistībā ar ofšora kompānijām parādījies noplūdušajos Panamas juristu biroja "Mossack Fonseca" dokumentos, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Sorija nonāca Spānijas sabiedrības uzmanības lokā par viņa saistību ar ofšoru kompāniju "U.K. Lines", kuru dibinājis "Mossack Fonseca" juristu kantoris.

Ministra pretrunīgie paskaidrojumi par saistību ar šo kompāniju izraisījuši skandālu, raksta aģentūra.

Vēstīts, ka no "Mossack Fonseca" datu centra tika nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Tā sauktie "Panamas dokumenti" izraisīja plašu skandālu visā pasaulē. Daudzviet sākta izmeklēšana par iespējamo izvairīšanos no nodokļiem.

Dokumentos parādās 12 bijušo vai esošo valstu līderu vārdi un vismaz 60 personas, kas ir saistītas ar esošajiem vai bijušajiem valstu līderiem.

Skandāla dēļ no amata jau atkāpies Islandes premjers Sigmundurs Davids Gunnlaugsons. Dokumentos parādījies arī britu premjera Deivida Kamerona vārds.

Lai gan dokumentos tiešā veidā neparādās Krievijas prezidents Vladimirs Putins, žurnālisti noskaidrojuši, ka ar prezidentam pietuvinātu personu palīdzību caur ofšoriem izgājuši divi miljardi dolāru.

Putina interesēs, iespējams, darbojies viņa draugs čellists Sergejs Roldugins.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!