Foto: AFP/Scanpix/LETA

Laikā, kad Meksikas drošības iestādes noslogojušas jaunā koronavīrusa pandēmijas radītās problēmas, apgrūtināta kļuvusi cīņa pret narkokarteļu aktivitātēm, raksta aģentūra "Reuters".

Halisko kartelis un ar to konkurējošie grupējumi izmantojuši varasiestāžu noslogotību, lai pastiprinātu cīņu par narkotiku tirdzniecības kontroli Meksikā, norādījuši drošības eksperti un amatpersonas.

Aizvadīto nedēļu laikā gangsteri nolaupījuši un nogalinājuši septiņus policistus, nogalinājuši desmit cilvēkus rehabilitācijas centrā un iebiedēšanai publiskās vietās izmetuši vēl 12 sašautu, citu grupējumu pārstāvju līķus. Tas viss noticis reģionos, kuros darbojas "Jalisco New Generation" (CJNG) kartelis.

Meksikas bruņotie spēki - viens no stūrakmeņiem cīņā pret noziedzīgajiem grupējumiem - šobrīd piesaistīti aktivitātēm, kas saistītas ar Covid-19 pandēmijas apturēšanu. Savukārt policisti ar hroniskām veselības problēmām atsevišķos reģionos netiek nodarbināti, jo pastāv paaugstināts risks, ka viņi var sasirgt ar jauno koronavīrusu. Gerero štatā policiju novājinājusi vīrusa izplatība tās ietvaros.

Kāda drošības nozares amatpersona aģentūrai atklājusi, ka jaunais koronavīruss ir apgrūtinājis federālās valdības spējas cīnīties pret organizēto noziedzību. "Bez šaubām, koronavīruss šobrīd ir prioritāte," norādīja minētā amatpersona.

CJNG ambīcijas dominēt narkotirdzniecības nozarē novedušas pie visu laiku augstākā slepkavību skaita šī gada pirmajos četros mēnešos. Pērn Meksikā nogalināti 34 582 cilvēki. Valsts prezidents Andress Manuels Lopess Obradors izteicies, ka aptuveni 70% šogad pastrādāto slepkavību ir saistītas ar karteļu aktivitātēm.

Meksikas valdība jau vairākus gadus īsteno tā saukto "karu pret narkotikām", kura ietvaros tā mēģina cīnīties pret karteļu noziedzīgajām darbībām un ietekmi. Līdz šim ar milzīgiem panākumiem šajā jautājumā Mehiko nevar lepoties. Par izaicinājumiem, kuri apgrūtina cīņu pret gangsteru organizācijām, vairāk var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!