Foto: EPA/Scanpix/LETA

Valstīm bez pienācīgās cieņas izturoties pret likuma varu, šos soļus aizbildinot ar cīņu pret koronavīrusa pandēmiju, var rasties"cilvēktiesību katastrofas" risks, pirmdien brīdināja ANO augstā cilvēktiesību komisāre Mičela Bačeleta.

Nav pieļaujams, ka, "slēpjoties aiz ārkārtas pasākumiem", tiek pārkāptas pamattiesības, norādīja komisāre. "Ārkārtas pilnvarām nevajadzētu kļūt par ieroci, ko valdības var izmantot, lai apslāpētu neapmierinātības izpausmes, kontrolētu iedzīvotājus un pat paildzinātu atrašanos pie varas," paziņojumā brīdināja Bačeleta. "Tās būtu jāizmanto, lai efektīvi tiktu galā ar pandēmiju. Nekam vairāk, nekam mazāk."

Valstis var ierobežot dažas tiesības, lai aizsargātu sabiedrības veselību, tomēr ierobežojumiem jābūt nepieciešamiem, proporcionāliem un nediskriminējošiem, turklāt ierobežotiem laika ziņā, skaidroja komisāre.

"Ir ziņojumi no dažādiem reģioniem, ka policija un citi drošības spēki pielietojuši pārmērīgu un dažkārt letālu spēku, lai panāktu, ka cilvēki pakļaujas stingrās izolācijas un komandantstundas prasībām," norādīja Bačeleta. "Šādi pārkāpumi bieži vien tiek vērsti pret cilvēkiem no trūcīgākajiem un viegli ievainojamajiem sabiedrības sektoriem."

"Šaušana, apcietināšana, cietsirdīga izturēšanās pret cilvēkiem komandantstundas pārkāpumu dēļ, jo viņi izmisumā meklē pārtiku, pavisam noteikti ir nepieņemama un pretlikumīga reakcija," uzsvēra ANO komisāre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!