Foto: Reuters/Scanpix
ASV karavīram, kurš tiek turēts aizdomās par 16 afgāņu civiliedzīvotāju nošaušanu, var tikt piespriests nāvessods, ja viņš tiks atzīts par vainīgu, pirmdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta.

Paneta, lidojot uz Kirgizstānu, reportieriem lidmašīnā sacīja, ka aizdomās turētais tiks tiesāts saskaņā ar ASV armijas juridisko kodeksu, kas dažos gadījumos paredz nāvessodu.

Atbildot uz jautājumu, vai aizdomās turētajam var tikt piespriests nāvessods, Paneta sacīja: "Es saprotu, ka šajos gadījumos tas var tikt apsvērts."

Lai gan Afganistānas parlaments pirmdien pieprasīja šo karavīru publiski tiesāt Afganistānā, Paneta pievienojās citu ASV amatpersonu teiktajam, ka aizdomās turētais jātiesā ASV armijas tiesā.

Jau vēstīts, ka kāds amerikāņu karavīrs svētdien Afganistānas dienvidos atklāja uguni uz civiliedzīvotājiem, nogalinot 16 cilvēkus, tostarp sievietes un bērnus, un ievainojot piecus. ASV karavīrs smagā bruņojumā un ar nakts redzamības aprīkojumu iznācis no savas bāzes, iegājis trīs mājās un šāvis uz tajās esošajiem cilvēkiem.

Incidents notika Kandahāras provinces Pandžvajas apriņķa Alkozajas ciemā ap pulksten trijiem naktī.

Paneta sacīja, ka karavīrs pēc tam devies atpakaļ uz savu bāzi, praktiski padevies un pateicis dažiem cilvēkiem par notikušo. Uz jautājumu, vai šī rīcība ir līdzvērtīga savas vainas atzīšanai, Paneta atbildēja: "Man ir aizdomas, ka tā bija."

Šāvēju pie viņa bāzes aizturēja Afganistānas armijas karavīri. Sīkākas ziņas par viņu nav sniegtas, un nav ziņu par šāvēja motīviem.

Paneta atkārtoti apliecināja ASV administrācijas nostāju, ka šis incidents nepiespiedīs mainīt pašreizējo stratēģiju, kas paredz līdz 2014.gadam pakāpeniski izvest ASV un NATO spēkus no Afganistānas.

Paneta devās uz Kirgizstānu, lai ar tās vadītājiem apspriestu aviobāzes Biškekas Manasa lidostā nozīmīgumu. "Es gribu viņiem pateikties un nodrošināt, lai attiecības varētu turpināties arī nākotnē," sacīja Paneta.

ASV militārā aviobāze Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas Manasa lidostā pastāv kopš 2001.gada decembra un tiek izmantota kā tranzītpunkts ASV karavīru nogādāšanai Afganistānā. Kirgizstānas parlaments 2009.gada martā pieņēma likumu, kas lika ASV šo bāzi atstāt, tomēr maijā abas valstis noslēdza jaunu vienošanos par Manasa lidostas izmantošanu nemilitāru kravu tranzītam un 25.jūnijā to ratificēja Kirgizstānas parlaments.

NATO par stratēģisko mērķi ir noteikusi karaspēka izvešanu no Afganistānas līdz 2014.gada beigām, tomēr bāze paliek svarīgs militāro operāciju tranzīta punkts, pieaugot saspīlējumam ASV un Pakistānas starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!