Foto: EPA/LETA

Grieķijas kreisi centriskās sociālistu partijas PASOK līderis Georgs Papandreu sestdien oficiāli atkāpies no partijas priekšsēdētāja amata, lai partija varētu ar jaunu līderi gatavoties aprīlī gaidāmajām ārkārtas parlamenta vēlēšanām.

"Ir pienācis laiks man savas kaujas izcīnīt citos ierakumos," partijas kongresā teica Papandreu, kas novembrī atkāpās no premjera amata, lai dotu ceļu koalīcijas valdībai, kas cenšas valsti izvest no parādu krīzes, kas draud izraisīt valsts maksātnespējas iestāšanos.

Gaidāms, ka finanšu ministrs  Evangels Venizels 18.martā tiks ievēlēts par partijas jauno priekšsēdētāju.

Sociālisti pie varas nonāca 2009.gadā, bet jau pēc gada Papandreu valdība bija spiesta ņemt Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu, kura dēļ bija jāveic nepopulāri taupības pasākumi.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka partijas popularitāte var nokristies līdz zemākajam līmenim tās 37 gadus ilgajā vēsturē.

Gaidāms, ka pagaidu valdība, kurai ir izdevies panākt vienošanos ar privātajiem kreditoriem par daļas Grieķijas parāda norakstīšanas, mandātu noliks 12.aprīlī.

Konstitūcija paredz, ka pēc pagaidu valdības pilnvaru nolikšanas 30 dienu laikā ir jāatlaiž parlaments. Parlamenta vēlēšanas varētu notikt 29.aprīlī vai maija sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!