Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Okeānijas valsts Papua-Jaungvinejas valdība nonākusi neērtā situācijā un tai nākas skaidroties, jo nav izdevies pārdot luksusa automašīnas, kas tika iegādātas, lai atstātu iespaidu uz Āzijas un Klusā okeāna ekonomiskās sadarbības (APEC) konferences dalībniekiem 2018. gadā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valdība atzinusi, ka ir pieļauta "briesmīga kļūda" un 4,9 miljonus vērto "Maserati" autoparku tagad būs jāpārdod ar zaudējumiem.

Lēmums pirkt smalkas "Maserati Quattroporte" automašīnas jau toreiz izsauca pretrunīgu vērtējumu un kritiku, turklāt daļa politisko līderu samitā atteicās ar tām braukt. Papua-Jaungvineja ir viena no nabadzīgākajām reģiona valstīm.

Taču tā laika valdības pārstāvji skaidroja, ka automašīnas nodrošinās nepieciešamos ērtību standartus reģionālajiem līderiem, turklāt pēc samita tiks "izķertas kā karsti pīrādziņi" un valdībai nebūs nekādi zaudējumi.

Automašīnas tika iegādātas no dīlera Šrilankā un piegādātas ar kravas lidmašīnu.

APEC konference pagāja un pēc kāda laika atklājās, ka automašīnas tomēr nav pārdotas. 2019. gadā tā laika finanšu ministrs un pašreizējais premjers Džeimss Marape pat veda medijus uz noliktavu, lai pārliecinātu žurnālistus, ka neviena automašīna nav nozagta.

Tagad automašīnas nolemts pārdot par aptuveni 98 tūkstošiem eiro gabalā, kas ir aptuveni par 20% zemāk nekā sākotnējā cena.

Šis nav vienīgais skandāls, kas Papua-Jaungvinejā saistīts ar 2018. gada APEC samitu. 2018. gada novembrī parlamenta ēkai uzbruka policija un drošības spēki, pieprasot izmaksāt solītās piemaksas.

Tāpat varasiestādēm nācās meklēt gandrīz 300 citas automašīnas, kas samita laikā bija nodotas amatpersonām, bet pēc pasākuma pazuda.

Papua-Jaungvineja ir viena no nabadzīgākajām APEC valstīm. Saskaņā ar ANO datiem 40% iedzīvotāju jāiztiek ar mazāk nekā vienu ASV dolāru dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!