Foto: Reuters/Scanpix

Papua-Jaungvinejas Augstākā tiesa otrdien nolēma, ka Austrālijas ierīkotā patvēruma meklētāju aizturēšanas nometne Papua-Jaungvinejai piederošajā Manusas salā ir nekonstitucionāla.

Šis tiesas spriedums var apdraudēt Austrālijas politiku neuzņemt savā teritorijā patvēruma meklētājus, kas mēģina ar laivām vai kuģiem sasniegt Austrālijas piekrasti. Austrālija maksā Papua-Jaungvinejai un Nauru par patvēruma meklētāju turēšanu nometnēs šo valstu teritorijā.

Tiesa nolēma, ka patvēruma meklētāju aizturēšana ir viņu konstitucionālo tiesību uz personisko brīvību pārkāpums. Tiesa paziņoja, ka Papua-Jaungvinejas un Austrālijas valdībām nekavējoties jāveic pasākumi, lai izbeigtu 900 nometnē esošo cilvēku aizturēšanu.

Advokāts Loani Henao, kurš bija vērsies Augstākajā tiesā bijušā Papua-Jaungvinejas opozīcijas līdera Beldena Namaha vārdā, paziņoja, ka šis tiesas lēmums nozīmē to, ka centrs ir nekavējoties jāslēdz un patvēruma meklētāji jāatbrīvo.

"Viņi atradās cietumā pret savu gribu bez jebkāda iemesla. Saskaņā ar mūsu konstitūciju Papua-Jaungvinejas valdībai un Austrālijai nav ļauts šādi rīkoties," sacīja Henao.

Austrālijas imigrācijas ministrs Pīters Datons paziņoja, ka šis tiesas lēmums nemaina Austrālijas nostāju pret patvēruma meklētājiem, kas nelegāli ierodas pa jūru.

"Neviens, kurš mēģina nelegāli ceļot uz Austrāliju ar laivu, neapmetīsies Austrālijā. Tie Manusas salas reģionālajā apstrādes centrā esošie, kas atzīti par bēgļiem, var apmesties citur Papua-Jaungvinejā. Tiem, par kuriem atzīts, ka viņi nav bēgļi, jāatgriežas savā izcelsmes valstī," sacīja ministrs.

Cilvēktiesību organizācijas un bēgļu aizstāvji asi kritizē Austrālijas skarbo patvēruma meklētāju politiku, ar kuru valdība ir praktiski apturējusi nelegālo migrantu straumi no Indonēzijas uz Austrāliju.

Austrālija tiek kritizēta arī par 2014. gadā parakstītu līgumu uz četriem gadiem, kas dod Nauru nometinātiem bēgļiem iespēju apmesties Kambodžā. Šis līgums Austrālijai izmaksājis 55 miljonus Austrālijas dolāru (37 miljonus eiro), bet to līdz šim izmantojuši tikai pieci bēgļi, no kuriem daži pēc tam no Kambodžas atgriezušies savās izcelsmes valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!