Foto: AP/Scanpix
"Selfijs" - personas pašportrets, kas parasti uzņemts ar viedtālruni vai tīkla kameru, – otrdien ir izvēlēts par 2013. gada angļu valodas vārdu, vēsta aģentūra "Reuters". Vārda izmantošanas biežums kopš pagājušā gada ir pieaudzis par 17 000 procentu.

"Selfijs" ("selfie") par gada vārdu izvēlēts pēc tam, kas tas "2013. gadā guva strauju popularitāti angliski runājošā pasaulē, kad tas attīstījās no sociālo mediju leksikas par galveno saīsinājumu pašportreta fotogrāfijām", teikts vārdnīcu izdevēja "Oxford Dictionaries" paziņojumā.

Vārda izcelsmei izdevēja redaktoriem, kas veica pētījumu, izdevies izsekot līdz 2002. gadam, kad tas minēts kādā Austrālijas interneta forumā.

"Selfijs" popularitātē ir apsteidzis daudzus citus sociālajos tīklos populārus saīsinājumus, piemēram, vārdu "twerk", kas apzīmē seksuāli provokatīvu dejošanas stilu.

Par gada vārdu var kļūt pēdējo 12 mēnešu laikā plaši lietots valodas elements, tas nevar būt jau ļoti sen zināms, stāsta "Oxford Dictionaries" pārstāve Džudija Pearsala. Ir grūti prognozēt, kurš jaunvārds būs gana spēcīgs, lai kļūtu paliekošs uz ilgu laiku, viņa piebilst.

"Selfijs" ir radījis virkni blakusproduktu, piemēram, "helfijs" ("helfie") - ja kāds fotografē pats savus matus, "belfijs" ("belfie")- savas pēcpuses fotografēšana,"drelfijs" ("drelfie") - pašportrets reibuma stāvoklī.

Vārda izmantošanas biežums tika noteikts statistiski analizējot elektroniski pieejamu tekstu kopumu. Monitorings katru mēnesi fiksē aptuveni 150 miljonus izmantoto vārdu, skenējot interneta angļu valodas saturu visā pasaulē.

Tas ļauj pamanīt jaunu vārdu rašanos un izmantošanu. Jaunos vārdus tad var pievienot vārdnīcām.

Foto: Selfija paveids ar kakājošu suni fonā
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!