Foto: AFP/Scanpix
Augsta ranga Afganistānā dienošs ASV ģenerālis atbrīvots no dienesta pēc tam, kad intervijā apsūdzēja Afganistānas līderus, tostarp prezidentu Hamidu Karzaju, par reālās situācijas neapzināšanos un nepateicību par ASV atbalstu, paziņojušas NATO vadītās misijas Afganistānā amatpersonas.

Ģenerālmajors Pīters Fullers, kas bija NATO misijas afgāņu spēku apmācībai un ekipējuma nodrošināšanai komandiera vietnieks, atbrīvots no dienesta pēc tam, kad "publiski izteica neatbilstošus komentārus", informēja NATO misijas Afganistānā amatpersonas.

Ceturtdien ziņu vietnē "Politico" publicētajā intervijā Fullers apgalvoja, ka Afganistānas līderi pilnībā neapzinās ASV Afganistānā ieguldītos finanšu un cilvēkresursus, kā arī viņi esot "izolēti no realitātes".

Tāpat viņš intervijā kritizēja Karzaju par viņa pagājušā mēneša izteikumiem, ka Afganistāna atbalstīs Pakistānu, ja tā iesaistīsies militārā konfliktā ar ASV.

"Kādēļ jūs vienkārši neiedurt man acī ar adatu," Fullers ironiski noteica par Karzaja komentāru. "Es atvainojos, bet mēs [ASV] tikko iedevām jums 11,6 miljardus dolāru (5,8 miljardi latu) un tagad jūs pasakāt: "Mani tas ne īpaši uztrauc?" sūkstījās ASV ģenerālis, paužot cerību, ka, "kad viņiem būs prezidenta vēlēšanas, viņi dabūs tādu, kas spēj daudz skaidrāk publiski runāt".

Fullera izteikumi publiski atspoguļoja to, ko neoficiālās sarunās jau vairākkārt minējušas ASV un starptautiskās amatpersonas un diplomāti.

Tomēr NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) komandieris ASV ģenerālis Džons Allens paziņoja, ka izteikumos nav atspoguļotas starptautisko spēku attiecības ar Karzaja valdību.

"Šie neveiksmīgie komentāri nedz atspoguļo mūsu pašreizējās ciešās attiecības ar Afganistānas valdību, tās vadību, nedz arī mūsu kopējo apņemšanos gūt virsroku [pār nemierniekiem]," teikts Allena paziņojumā.

"Afgāņi ir cienījama tauta un šādi komentāri neatturēs mūs pabeigt svarīgāko un kopīgo misiju - gādāt, lai Afganistāna ir stabila, mierīga un labklājības valsts," viņš teica.

Pilnīgu atbalstu Fullera atbrīvošanai no dienesta paudis arī ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta.

Pagaidām ISAF nesniedz informāciju, vai ģenerālmajors Fullers ir pilnībā atbrīvots no militārā dienesta vai tiks norīkots citā uzdevumā.

NATO spēki jūlijā nodeva pirmos septiņus rajonus  Afganistānas  valdības kontrolē saskaņā ar plānu, kas paredz visu ārvalstu kaujas spēku izvešanu no   Afganistānas  līdz 2014.gada beigām. Pēc šī perioda beigām Afganistānā paliks vien starptautisko bruņoto spēku pārstāvji, kas turpinās vietējo apmācības.

Tomēr Fullers intervijā sniedza neierastu ilustrāciju, kā viņam bija jāpaskaidro Afganistānas amatpersonām, kādēļ viņiem nevar piešķirt tādu bruņojumu kā iznicinātājus "F-16" vai tankus.

"Var iemācīt cilvēku makšķerēt vai var iedot viņam tikai makšķeri," teica Fullers. "Bet mēs mācību laikā dodam viņiem zivis un viņi grib vairāk zivju. [Viņi saka] "Man patiktu zobenzivs, tad kādēļ jūs dodat man mencu?" Uzminiet nu? Šodien ēdienkartē ir menca," tēlainos aprakstos intervijā ieslīga Fullers, piebilstot, ka kāda Afganistānas amatpersona viņam atklāja, ka tankus vēlas vien tādēļ, lai izmantotu tos parādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!