Foto: AFP/Scanpix

Jaunais Kenterberijas arhibīskaps, kas ir aptuveni 80 miljonu Anglikāņu baznīcai piederošo kristiešu garīgais līderis, būs bijušais naftas kompāniju augsta ranga darbinieks Džastins Velbijs, piektdien paziņoja Lielbritānijas premjera birojs.

56 gadus vecais piecu bērnu tēvs Velbijs bijis bīskaps Anglijas ziemeļu pilsētā Daremā nedaudz ilgāk kā gadu. Bijušais uzņēmējs tika ordinēts 1992.gadā.

Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona birojs izplatīja paziņojumu, kurā apliecināja, ka Velbijs ir izraudzīts par pašreizējā Kenterberijas arhibīskapa Rovana Viljamsa pēcteci.

Tiek uzskatīts, ka Velbijs būs konservatīvāks Anglikāņu baznīcas arhibīskaps nekā liberālais Viljamss. Tomēr Velbijs tiek uzskatīts pa mazāk konservatīvu nekā viņa galvenais konkurents uz Kenterberijas arhibīskapa amatu 63 gadus vecais melnādainais Jorkas arhibīskaps Džons Sentamu.

Lai gan Velbijs paudis iebildumus pret viendzimuma laulībām, viņš atbalsta sieviešu iesvētīšanu par mācītājām.

"Es balsošu par un pievienošu savu balsi tiem daudzajiem, kas aicina sinodi apstiprināt šīs pārmaiņas," Velbijs teica žurnālistiem pēc nominēšanas Anglikāņu baznīcas arhibīskapa amatam, runājot par novembrī gaidāmo sinodes balsojumu par sieviešu iesvētīšanu par mācītājām, kas gadiem ilgi ir radījis šķelšanos baznīcā.

Viņš apgalvoja, ka neesot gaidījis izvirzīšanu augstajam baznīcas amatam, bet atzina, ka jūtas privileģēts un priecīgs, ka ir izraudzīts par arhibīskapu "šajā garīgā bada laikā".

Velbijs izglītību ieguvis elitārajā Ītonas koledžā, kur mācījies arī Kamerons, Londonas mērs Boriss Džonsons un otrais rindā uz Lielbritānijas karaļa troni princis Viljams. Velbijs studējis arī Kembridžas Universitātē.

Vienpadsmit gadu viņš strādāja naftas nozarē – Parīzes kompānijā "Elf Aquitaine" un kompānijā "Enterprise Oil", kuru vēlāk iegādājās naftas nozares milzis "Royal Dutch Shell". Velbijs ir atzinis, ka no biznesa aizgāja, jo "nespēja pretoties Dieva aicinājumam".

Kenterberijas arhibīskapu izraudzījās 16 locekļu komisija Lielbritānijas bijušā kultūras ministra Ričarda Lasa vadībā. Tiek vēstīts, ka Velbija zināšanas finanšu vadībā un konfliktsituāciju risināšanā tika uzskatītas par priekšrocību.

Pēc desmit Anglikāņu baznīcas vadībā pavadītiem gadiem Viljamss martā pavēstīja, ka 2013.gada janvārī kļūs par Kembridžas universitātes Magdalēnas koledžas direktoru. Viljamss 2002.gadā kļuva par 104.Kenterberijas arhibīskapu.

Kenterberijas arhibīskapa kandidatūru oficiāli apstiprina Anglikāņu baznīcas galva Lielbritānijas karaliene Elizabete II.

Velbijs oficiāli amatā stāsies nākamā gada 21.martā. Oficiālā ceremonija notiks Kenterberijas katedrālē Anglijas dienvidaustrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!