Foto: Latvijas armija

Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) pauž gandarījumu par ASV lēmumu piešķirt 175 miljonus dolāru (157,7 miljonus eiro) Baltijas valstu pretgaisa aizsardzībai un norāda, ka par šo finansējumu varētu uzlabot Baltijas valstu gaisa telpas komandvadības sistēmu.

AM Preses nodaļā informēja, ka patlaban Nacionālo bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības arsenālā ir pārvietojamās tuvā darbības rādiusa raķešu sistēmas "Stinger" un "RBS 70", bet ilgtermiņā nepieciešams plānot vidēja rādiusa pretgaisa raķešu sistēmas iegādi.

Lai šādu ieceri realizētu efektīvi, sākotnēji nepieciešams uzlabot Baltijas valstu gaisa telpas komandvadības sistēmu, kam attiecīgi varētu tikt izmantoti ASV plānotie līdzekļi.

"Vēlamies uzsvērt, ka ASV kongresa lēmums atvēlēt līdzekļus Baltijas valstu aizsardzībai ir pierādījums mūsu veiksmīgajai transatlantiskajai sadarbībai un NATO alianses stabilitātei. Aizsardzības ministrija izsaka pateicību ASV kongresam par šādu lēmumu, un turpinās darbu pie Latvijas gaisa telpas aizsardzības stiprināšanas," norādīja ministrijā.

Ministrijā arī atgādināja, ka oktobrī Briselē notikušajā NATO aizsardzības ministru sanāksmē Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis un Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks parakstīja starpvalstu vienošanos par Baltijas gaisa telpas novērošanas tīkla un kontroles sistēmas (BALTNET) jaunās darbības konfigurācijas ieviešanu.

Līdz šim BALTNET struktūrā darbojās viens kontroles un ziņošanas centrs Karmalevā, Lietuvā. Savukārt aizsardzības ministru parakstītā starpvalstu vienošanās paredz izveidot trīs atsevišķus nacionālos kontroles un ziņošanas centrus.

Jau ziņots, ka ASV piešķirs Baltijas valstīm 175 miljonus dolāru (157,7 miljonus eiro) no sava nākamā gada aizsardzības budžeta, pirmo reizi atvēlot līdzekļus arī pretgaisa aizsardzībai.

125 miljoni dolāru no Pentagona 2020. gada aizsardzības budžeta paredzēti militārās sadarbības attīstīšanai ar Igauniju, Latviju un Lietuvu, bet vēl 50 miljoni dolāru atsevišķā budžeta ailē pirmo reizi piešķirti Baltijas valstu pretgaisa aizsardzības attīstīšanas atbalstīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!