Foto: Reuters/Scanpix

Nigērijas kara tiesa piespriedusi nāvessodu 54 karavīriem, kuri atteikušies karot pret islāmistu grupējuma "Boko Haram" kaujiniekiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Karavīri bija apsūdzēti par atteikšanos piedalīties cīņās par trīs radikālo islāmistu sagrābtām pilsētām šī gada augustā. Nāvessodu paredzēts izpildīt nošaujot, informēja notiesāto advokāts. Tikmēr vēl pieci karavīri attaisnoti.

Tiesa pret apsūdzētajiem karavīriem sākās oktobrī un spriedums nolasīts aiz slēgtām durvīm, militārās amatpersonas tiesas gaitu nav komentējušas. Tikmēr aizstāvības advokāts stāsta, ka karavīri apsūdzēti par "sazvērestību dumpoties pret Nigērijas Armijas 7. divīzijas vadību".

Visi karavīri savu vainu nolieguši. Militāristi sūdzējušies, ka viņiem nav nodrošināts pietiekams daudzums ieroču un munīcijas, lai cīnītos pret "Boko Haram".

Līdzīgā lietā septembrī 12 karavīriem piespriests nāvessods par dumpošanos un komandējošā virsnieka slepkavības mēģinājumu Maiduguri, norāda BBC.

Grupējums "Boko Haram" jau kopš 2009. gada karo Nigērijas ziemeļaustrumos, cenšoties izveidot islāma valsti. 2014. gadā grupējuma vardarbībā gājuši bojā vairāk nekā 2000 cilvēku.

Nigērija islāmistu grupas "Boko Haram" līderis Abubakars Šekau iekļauts žurnāla "Foreign Policy" gada domātāju saraksta "aģitatoru" kategorijā, kur ievietots arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins. 

Šekau "Boko Haram" gada laikā ir pārveidojis par Āfrikas ekvivalentu "Islāma valstij", kas ar brutālu spēku uzspiež cilvēkiem viduslaiku šariata parašas un nogalina simtiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!