Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vecu automašīnu īpašniekiem, kas nolemtu atteikties no sava spēkrata, varētu tikt izmaksāta 1000 eiro liela kompensācija jauna dzelzs zirga iegādei, par valdības plāniem kaitīgo izmešu samazināšanas jomā ceturtdien informēja Lietuvas vides aizsardzības ministrs Ķēstutis Mažeika.

Tas būs iesējams, ja valdībā tiks apstiprināta piesārņojuma mazināšanas programma, vēsta portāls "Delfi.lt".

"Jāpalīdz cilvēkiem atteikties, un mēs domājam, ka motivējošajai summai, atsakoties no vecā un iegādājoties jaunu auto, vajadzētu būt ap 1000 eiro," portāls citē ministru.

Šīm kompensācijām saskaņā ar plānu paredzēts piešķirt 30 miljonus eiro. Iedzīvotājiem, kuri atteiksies no veciem piesārņojošiem auto, sola piešķirt arī atlaides sabiedriskajā transportā.

30 miljonus eiro paredzēts piešķirt pašvaldībām, kuras izvēlēsies iegādāties ar dabasgāzi darbināmu sabiedrisko transportu.

Savukārt piecu lielāko pilsētu un kūrortu valdībām, ka ieviesīs pārvietošanās ierobežojumus ar dīzeļdegvielu darbināmiem transportlīdzekļiem, tiek solīti 20 miljoni eiro.

Tāpat iecerēta finansiālā palīdzība iedzīvotājiem, kas mājokļa apkurē izmantotās malkas krāsnis mainīs uz siltumsūkni vai pieslēgsies centrālajai apkurei.

Plāns paredz pacelt akcīzes nodokli oglēm, kas tiek izmantotas termoelektrostacijās.

Vai šie piesārņojuma ierobežošanas pasākumi nesīs kādus rezultātus, novērtēt varēs pēc gada vai diviem, atzīmēja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!