Foto: AP/Scanpix

Austrālijas premjerministra zvērestu ceturtdien ir nodevis Kevins Rads, kurš iepriekšējā dienā Leiboristu partijas iekšējā balsojumā nomainīja līdzšinējo politiskā spēka vadītāju un premjerministri Džūliju Gilardu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Rads zvērestu nodeva valdības ēkā ģenerālgubernatorei Kventinai Braisai. Pēc tam jaunais valdības vadītājs uzrunāja parlamentu, godinot aizejošo premjerministri.

Partija un valdības vadības maiņa notiek pirms septembri gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, kurās aptauju rezultāti Leiboristu partijai sola zaudējumu.

Jau vēstīts, ka trešdien par Austrālijas Leiboristu partijas vadītāju iekšējā balsojumā ar 57 balsīm ievēlēts kādreizējais Austrālijas premjers Kevins Rads. Par Gilardu nobalsoja 45 biedri. Balsojumu pēc mēnešiem ilgas iekšējās sķelšanās ierosināja pati Gilarda.

Raidsabiedrība CNN vēstīja, ka pēc iecelšanas partijas vadītāja amatā Rads kļuva par 'de facto' premjerministru.

Pēc ievēlēšanas amatā Rads paziņoja, ka neizmantos savu uzvaru pret sāncenšiem partijā. Viņš uzsvēra, ka centīsies darīt visu, lai apvienotu Austrālijas Leiboristu partiju, ziņo CNN.

Gilarda balsot par partijas vadītāju aicināja jau martā. Tad Rads atzina, ka viņam nav pietiekami liels atbalsts partijā un Gilarda savu amatu saglabāja, bet atbalsts politiķei pašas partijā turpināja kristies.

Intervijā pirms trešdienas balsojuma Gilarda norādīja, ka zaudētājam ir jāaiziet funkcionējošas valdības labad. "Ja Tu uzvari, Tu esi Leiboristu līderis. Ja Tu zaudē, tu aizej no politikas," intervijā raidsabiedrībai "Sky News" stāstīja Gilarda.

Pēc balsojuma izplatītā paziņojumā Gilarda apstiprināja, ka pildīs savu solījumu aiziet no politikas un apsveica Radu ar uzvaru, ziņo "Sky News".

Šis ir otrais gadījums, kad Austrālijas premjerministru no partijas vadītāja amata izbalso paša partija. Pirmā reize bija pirms trim gadiem, kad Gilarda nomainīja Radu, atzīmē laikraksts "The Guardian".

55 gadus vecais Rads ir solījis stingrāk kontrolēt valsts izdevumus, ātrāk atgriezties pie bezdeficīta budžeta un spēcīgāku ekonomisko izaugsmi, norāda "Sky News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!