Foto: AP/Scanpix/LETA
Tiesa Minskā piespriedusi cietumsodus žurnālistei, kura rakstīja par pilsētas iedzīvotāja Romāna Bondarenkas nāves apstākļiem pēc viņa piekaušanas, un ārstam, kurš atklājis datus par viņa veselības stāvokli, vēsta portāls "Currenttime".

31 gadu vecais Bondarenka 11. novembra vakarā iznāca savas mājas pagalmā, kad cilvēki civilās drēbēs un maskās ieradās novākt baltsarkanbaltās lentes no sētas un aizkrāsot grafiti ar "pārmaiņu dīdžejiem", iedzīvotāju kopējā čatā viņš paspēja ierakstīt "Es nāku ārā".

Nezināmās personas viņu piekāva un aizveda. Tajā pašā naktī viņš ar smagu galvas traumu nogādāts slimnīcā, kur nākamajā dienā, 12. novembrī, mira. Viņa nāve izraisīja plašu sašutumu un spontānas piemiņas akcijas visā Baltkrievijā. Tikmēr režīms izplatīja apgalvojumus, ka Bondarenkam konstatēta "alkohola intoksikācija", ko gan apgāza ārstu teiktais un slimnīcas izraksts.

Tas bija kārtējais gadījums, kad varasiestādes pēc šī nozieguma vērsās nevis pret vainīgajiem, bet gan cilvēkiem, kas cenšas noskaidrot patiesību. Uz apsūdzēto sola nonāca portāla "Tut" žurnāliste Jekaterīna Boriseviča un Ātrās palīdzības slimnīcas ārsts Artjoms Sorokins.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Otrdien tiesa Sorokinam piesprieda divus gadus cietumā un naudassodu 50 pamatlikmju apmērā, bet Borisevičai sešu mēnešu ieslodzījumu un naudassodu 100 pamatlikmju apmērā (aptuveni 1115 dolāri).

Apsūdzības pamatā ir portālā "Tut" publicēts raksts, kurā tika apgāzti varasiestāžu apgalvojumi, ka bojāgājušajam Bondarenkam konstatēta "alkohola intoksikācija", tos pašus melus atkārtoja arī Aleksandrs Lukašenko.

Tikmēr tiesa nosprieda, ka ārsts Sorokins nelikumīgi atklājis analīžu rezultātus, kuros alkohola klātbūtne vīrieša organismā netika konstatēta, bet Boriseviča tos nelikumīgi izmantojusi savā publikācijā.

Bojāgājušā Bondarenkas tuvinieki ne pret ārstu, ne žurnālisti nekādas sūdzības nav izvirzījuši, turklāt pati bojāgājušā māte žurnālistiem nosūtīja sava dēla laboratorisko izmeklējumu rezultātu kopiju.

Žurnāliste un mediķis jau kopš 19. novembra atradās pirmstiesas izolatorā, bet par Bondarenaks piekaušanu aizturēts nav neviens. Gada sākumā gan noticis teju neticams pavērsiens – 18. februārī beidzot ierosināta krimināllieta par Bondarenkas nāvi. Līdz šim nav zināms, ka Baltkrievijā būtu atvērtas krimināllietas un tiktu izmeklēta protestu akciju dalībnieku nelikumīgas aizturēšanas, piekaušanas un spīdzināšanas gadījumi.

Februārī divu gadu cietumsods tika piespriests divām žurnālistēm, kuras filmēja pēc Bondarenkas nāves notiekošos protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!