Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Čehijā piektdien un sestdien tika rīkota prezidenta vēlēšanu otrā kārta, un amatā atkārtoti ievēlēts pašreizējais valsts galva Milošs Zemans, noskaidrots pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas.

Zemans saņēmis 51,5% balsu, pieveicot proeiropeisko kandidātu Jirži Drahošu, par kuru balsoja 48,5% vēlētāju.

Zemans jau paziņojis, ka nākamais būs viņa pēdējais termiņš prezidents amatā. "Šī ir mana pēdējā politiskā uzvara," viņš atzina Čehijas televīzijā.

Drahošs jau apsveicis savu oponentu ar uzvaru vēlēšanās. "Mēs neuzvarējām, bet mēs arī nezaudējām," viņš paziņoja atbalstītājiem, aicinot tos tiekties pēc pārmaiņām.

Vēlēšanu otrajā kārtā piedalījās 66,6% balsstiesīgo pilsoņu.

Vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarēja 73 gadus vecais bijušais komunists un eiroskeptiķis Zemans, kas aizstāv ciešāku sadarbību ar Krieviju un komunistisko Ķīnu. Viņš ieguva 38,56% balsu, kamēr par Drahošu balsoja 26,6% vēlētāju.

Par savas kampaņas galveno tēmu Zemans izvirzījis imigrāciju. Jau savulaik viņš paziņojis, ka 2015. gada migrācijas krīze bijusi musulmaņu "organizēta invāzija" Eiropā, brīdinot, ka tos nav iespējams integrēt.

Čehijā šobrīd valda politiska nestabilitāte, jo parlaments pagājušajā nedēļā izteica neuzticību miljardiera Andreja Babiša vadītajai mazākuma valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!