Čehijas parlaments par jauno valsts prezidentu piektdien ievēlējis labējo politiķi, bijušo premjerministru Vāclavu Klausu. Abu parlamenta palātu kopīgā sēdē vēlēšanu trešajā kārtā par Klausu balsoja 142 deputāti - par vienu vairāk, nekā bija nepieciešams ievēlēšanai. Klausu atbalstīja komunisti, kuru balsis bija izšķirošās.
Par otru prezidenta amata kandidātu - valdošās kreisi centriskās trīspartiju koalīcijas izvirzīto Prāgas Kārļa universitātes Humanitāro zinātņu skolas dekānu Janu Sokolu - balsoja 124 deputāti. 66 gadus vecais Sokols ir bijušais izglītības ministrs un septiņdesmitajos gados parakstīja disidentu manifestu "Harta 77".

Pirmajās divās kārtās neviens no abiem kandidātiem nesaņēma ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu.

Čehijas parlaments piektdien trešo reizi vēlēja valsts prezidentu, kura amats bija vakants kopš Vāclava Havela prezidentūras beigām 2.februārī.

Klauss saņēma visvairāk balsu iepriekšējās divās prezidenta vēlēšanās parlamentā 15.janvārī un 24.janvārī.

Ievēlēšanai par prezidentu pirmajā kārtā kandidātam ir jāiegūst vairākus abās palātās, tādi paši noteikumi ir arī otrajā kārtā.

Savukārt trešajā kārtā kandidātam ir jāiegūst vairākums balsu no abu palātu deputātiem kopā.

Prezidenta postenis NATO dalībvalstī Čehijā ir lielā mērā simbolisks, tomēr prezidents ir arī valsts bruņoto spēku virspavēlnieks, kura amats ir kļuvis aktuāls pirms gaidāmā kara Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!