Eiropas Savienības aģentūra cīņai pret finanšu pārkāpumiem OLAF sadarbībā ar vairāku valstu tiesībsargiem atklājusi noziedzīgu grupu, kas no Baltijas valstīm piegādāja uz ES valstīm kontrabandas cigaretes.
Operācijas laikā aizturēti trīs Latvijas pilsoņi.

OLAF pārstāvis otrdien informēja, ka Vācijas, Nīderlandes un Beļģijas tiesībsargi aizturējuši desmit kontrabandistu grupas dalībniekus un konfiscējuši vairākas tonnas cigarešu.

Izmeklēšana sākusies 2001.gada augustā, kad Beļģijas muita Antverpenes ostā atklāja 25 miljonus Lielbritānijas marku cigarešu, kas bija noslēptas kāda kuģa kravā. Kuģis bija ieradies no Latvijas un Lietuvas. Muitnieki lūdza OLAF palīdzību lietas izmeklēšanā.

Uz vairākām valstīm tika nosūtīti pieprasījumi, bet 2002.gada jūnijā notika pirmā koordinējošā sanāksme, bet tā paša gada rudenī - otrā sanāksme. Šajās sanāksmēs piedalījās Lietuvas, Igaunijas, Beļģijas, Lielbritānijas, Francijas, Nīderlandes un Vācijas pārstāvji.

Operācijas laikā Igaunijas muita noteica kontrabandas organizācijā aizdomās turamo, bet Lietuvas tiesībaizsardzības iestādes nonāca uz pēdām kontrabandistu grupai, kurai varētu būt sakars ar šo lietu. Pakāpeniski noskaidrota Nīderlandes firma, kurai, maskējoties ar citām kravām, pa jūru un ar kravas automašīnām sūtītas kontrabandas cigaretes.

Nīderlandē aizturēti septiņi cilvēki un konfiscēti vairāk nekā 10 miljoni cigarešu. Vācijā aizturēti trīs Latvijas pilsoņi, bet Beļģijā atrastas divas noliktavas ar četriem miljoniem cigarešu un 35 tonnām kontrabandas tabakas. Beļģijā arī atrasta viena no pagrīdes fabrikām, kurā bija iekārtas cigarešu izgatavošanai un britu "firmas" iepakojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!