Sestdien Maskavā startējis Krievijas motociklistu brauciens cauri Austrumeiropai uz Berlīni, lai atzīmētu 70. gadadienu kopš nacistiskās Vācijas sagrāves Otrajā pasaules karā, vēsta aģentūra "Interfax".

Brauciens, kurā piedalās prokremliskā kluba "Night Wolves" motociklisti, kuri tiek saistīti ar Krimas aneksijas notikumiem, startējis no motociklistu centra Maskavā.

Pašā braucienā piedaloties aptuveni 20 motociklisti. Fotogrāfijas redzams, ka aizbrucējus ieradušies pavadīt atbalstītāji, tāpat redzams karogs ar diktatora Staļina ģīmetni un uzrakstu - "Par Dzimteni! Par Staļinu".

Brauciens notiek par spīti Polijas lēmumam neatļaut organizētai motociklistu grupai iebraukt Polijā.

"Night Wolves" vadītājs, par Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugu dēvētais Aleksandrs Zaldostanovs ("Ķirurgs") paziņoja, ka tiks atrasti veidi kā apiet Varšavas aizliegumu, piemēram, iebraucot Polijā pa vienam un dažādiem ceļiem.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Aizliegumu Polija pamato ar precīza maršruta apraksta un dalībnieku saraksta neesamību. "Šī informācija nepieciešama viņu drošības garantēšanai," teikts dokumentā.

Tāpat informācija par plānoto pasākumu no Krievijas puses saņemta pārāk vēlu - nedēļu pirms sākuma, papildina Polijas diplomātiskā iestāde. 

Laikraksts "Die Welt" iepriekš ziņoja, ka motociklistu kolonnai varētu tikt aizliegta iebraukšana arī Berlīnē.

Motociklisti no 25. aprīļa līdz 9. maijam ieplānotā brauciena ietvaros paredzējuši apmeklēt Baltkrieviju, Poliju, Čehiju, Slovākiju, Austriju un Vāciju. Ierašanās Berlīnē paredzēta 9. maijā, kad Krievijā svin Uzvaras dienu.

Kamēr pasākuma rīkotāji apgalvo, ka akcija ir pilnīgi nepolitiska, daudzi domā citādāk, uzskatot to par provokāciju. Tādu viedokli ir paudusi gan Polijas premjere Eva Kopaca, gan Čehijas ārlietu ministrs Ļubomirs Zaoraleks. Savukārt Čehijas premjers Bohuslavs Subotka braucienu nosauca par atbildi ASV militārā konvoja "Dragoon Raid" konvoja ceļojumam cauri Austrumeiropai.

Savukārt poļu aktīvisti paziņoja, ka centīsies nepieļaut brauciena rīkošanu Polijas teritorijā. Tikmēr Kremļa propagandas kanāls "Sputnik", atsaucoties uz poļu TVN24 ziņo, ka Polijas motociklistu organizācijas pieņēmušas rezolūciju, apņemoties garantēt "Night Wolves" drošu ceļu cauri Polijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!