Foto: AFP/Scanpix

Par gļēvulību un nespēju cīnīties pret islāmistu grupējumu "Boko Haram" no Nigērijas armijas atlaisti vismaz 200 karavīri, bet vēl līdz 4500 citu var tikt atbrīvoti, atsaucoties uz vairākiem karavīriem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Karavīru atlaišanu, nenorādot atbrīvoto skaitu, raidsabiedrībai apstiprina arī kāda armijas amatpersona.

Nigērijas armija ir plaši kritizēta par to, ka pagājušajā gādā nespēja novērst plašu teritoriju nonākšanu grupējuma "Boko Haram" kaujinieku rokās. 66 Nigērijas karavīriem par necīnīšanos jau piespriesti nāvessodi.

Ar Čadas, Nigēras un Kamerūnas armijas palīdzību tagad lielu daļu valsts ziemeļrietumu teritoriju ir izdevies atgūt.

Daudzi no atlaistajiem karavīriem, domājams, ir saistīti ar Mubi pilsētas krišanu pērnā gada oktobrī. Viens no karavīriem, kurš atradās Mubi un tagad ir zaudējis darbu, BBC stāsta, ka karavīri tikai klausījuši komandieru pavēlei atkāpties, jo pietrūkuši piemēroti ieroči cīņai ar kaujiniekiem.

"Mums netika dota iespēja sevi aizstāvēt. Dienestā Nigērijas armijā esmu pavadījis 20 gadus, nekad neesmu ne par ko apsūdzēts," stāsta karavīrs, kurš vēlējās palikt anonīms.

Sagaidāms, ka atbrīvotie karavīri nesaņems nekādas kompensācijas un pensijas sava zemā ranga dēļ, tāpat viņiem nav tiesību aizstāvēt sevi militārajā tiesā, skaidro BBC korespondents Nigērijā.

Tikmēr BBC aptaujāta armijas amatpersona stāsta, ka Mubi krišanas laikā uzņemti video apliecina karavīru gļēvulību un bēgšanu.

Kopš islāmistu grupējums "Boko Haram" 2009. gadā sāka savu vardarbīgo sacelšanos, sadursmēs dzīvības ir zaudējuši vairāk nekā 15 500 cilvēku. Aptuveni 1,5 miljoni ir pametuši savas mājas, bet simtiem atrodas islāmistu gūstā.

Grupējuma gūstā ir daudz sieviešu un bērnu, tai skaitā vairāk nekā 200 pērnā gada aprīlī nolaupītu skolnieču.

Īsumā par "Boko Haram"
  • Dibināts 2002. gadā.
  • Sākotnēji vēršas pret Rietumu stila izglītību. "Boko Haram" tulkojumā no vietējās valodas nozīmē "Rietumu izglītība ir aizliegta".
  • 2009. gadā sāka militāras operācijas, lai nodibinātu islāma valsti.
  • Nogalinājis tūkstošiem cilvēku, pārsvarā Nigērijas ziemeļaustrumos.
  • Ir notikuši uzbrukumi policijai un ANO mītnei arī galvaspilsētā Abudžā.
  • Nolaupīti simtiem cilvēku, to skaitā vismaz 200 skolnieces.
  • Kontrolē vairākas Nigērijas ziemeļaustrumu pilsētas.
  • Rīko uzbrukumus kaimiņvalstīs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!