Foto: AP/Scanpix

Virs Ziemeļīrijas galvaspilsētas Belfāstas mērijas atkal plīvo Lielbritānijas karogs, kuru pilsētas dome decembrī nolēma nolaist, tā atsakoties no gadsimtu ilgās prakses Lielbritānijas karogu pie domes ēkas izkārtu turēt visu gadu, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Šāds lēmums Ziemeļīrijā izraisīja plašus un vardarbīgus nemierus. Sadursmēs ar policiju iesaistījās britu lojālisti un nemieros tika aizturēti gandrīz 100 cilvēki. Tāpat nemieros cietuši arī vairāki policisti, kuri tika apmētāti ar ķieģeļiem. Nodarīti arī lieli postījumi, taču kopējais zaudējumu apmērs vēl nav noskaidrots.

BBC norāda, ka trešdien karogs mastā pacelts par godu Kembridžas hercogienes, prinča Viljama sievas Keitas dzimšanas dienai. Keitai trešdien aprit 31 gads. Taču, kā vēsta BBC, karogu ātri atkal grasās nolaist. Britu lojālisti, kuri vēlas saglabāt Ziemeļīriju Apvienotās Karalistes sastāvā, pēc karoga nolaišanas atkal sola jaunus nemierus.

Dome decembrī lēma, ka gadā varētu būt 18 dienas, kurās pacelt Lielbritānijas karogu. Karogs varētu tikt pacelts, galvenokārt, monarhu dzimšanas dienās, Svētā Patrika dienā un vēl dažos svētkos.

BBC norāda, ka nemieri, kas britu medijos nodēvēti par "karoga nemieriem" ir plašākie protesti Belfāstā kopš 1998.gada, kad parakstīts miera līguma, kurš izbeidza 30 gadus ilgušo konfliktu. Tā cēlonis bija katoļu nacionālistu vēlēšanās pievienoties Īrijai, taču britu atbalstītāji pret ideju iebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!