Foto: Reuters/Scanpix

Par Honkongas jauno vadītāju svētdien ievēlēta Pekinas atbalstītā kandidāte Kerija Lama, kura būs pirmā sieviete šajā amatā, vēsta mediji.

Honkongas līderi ievēlēja īpaša komiteja, kurā dominē Ķīnas valdībai lojālie spēki.

No 1194 komitejas locekļiem par Lamu balsoja 777. Otrajā vietā ar 365 balsīm palika bijušais finanšu sekretārs Džons Dzans.

Lama amatā nomainīs līdzšinējo pilsētas galvu Leunu Čunjinu, kurš paziņoja, ka ģimenes iemeslu dēļ nekandidēs uz vēl vienu termiņu.

Gaidot vēlēšanu rezultātus, pie ēkas, kurā notika balsojums, sapulcējās demokrātiski noskaņotie protestētāji, kā arī notika demonstrācija Ķīnas valdības atbalstam. Policija norobežoja rajonu, lai turētu abas grupas atstatu vienu no otras.

Šīs bija pirmās vēlēšanas kopš honkongieši 2014. gadā plašos protestos neveiksmīgi centās panākt politiskās reformas, tostarp tiešas demokrātiskas pilsētas vadītāja vēlēšanas.

1997. gadā Lielbritānija savu bijušo koloniju atdeva Ķīnai ar norunu, ka tās brīvība būs nodrošināta 50 gadus. Taču tagad pieaug raizes, ka Pekina vairs neievēro norunu, un tā tiek apsūdzēta par jaukšanos daudzās jomās, tostarp politikā, medijos un izglītībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!