Foto: AP/Scanpix

Piecu gadu cietumsods Nigērijā piespriests Irānas pilsonim Azimam Aghajazi, kurš 2010. gadā Āfrikā kontrabandas ceļā ievedis ieročus, to skaitā raķetes, mīnmetējus un granātas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lagosas tiesa saistībā ar šo lietu notiesājusi arī nigērieti Usmanu Abasu Jegu. Tikmēr Agajazi tiek turēts aizdomās par to, ka ir Irānas Revolucionārs gvardes loceklis, un ir iekļauts ANO melnajā sarakstā. Agajazi saistību ar Irānas militāro organizāciju noliedz.

Notiesātie, kuri pārkāpuši Irānai noteikto ieroču embargo, veduši ieročus uz Gambiju, pa ceļam piestājot Lagosas ostā. Saņemtais sods ir samērā maigs - par izvirzītajām apsūdzībām varēja piespriest arī mūža ieslodzījumu, norāda BBC.

ANO Agajazi melnajā sarakstā iekļāva pagājušajā gadā, saistot viņu ar Irānas Revolucionāro gvardi un saistītu ar "Irānas atbalstu vispasaules terorismam un ekstrēmismam".

Ieroči tika atrasti 13 jūras konteineros, kuri bija marķēti kā būvmateriālu krava. Kam bijis paredzēts bruņojums, nav zināms. Kāda no spekulatīvajām versijām pieļauj, ka krava vesta Gambijas kaimiņvalsts Senegālas nemierniekiem.

Irāna toreiz paziņoja, ka krava pieder privātai kompānijai un ir nosūtīta uz "Rietumāfrikas valsti", nenosaucot konkrētu galamērķi. Senegāla toreiz atsauca savu vēstnieku Teherānā.

Pret Irānu ir vērsts ANO ieroču embargo Teherānas pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!