Igaunijas parlaments pirmdien par jauno valsts prezidenti ievēlēja pie partijām nepiederošo Kersti Kaljulaidu. Viņa ir pirmā sieviete - valsts vadītāja Igaunijā.

Viņa bija vienīgā kandidāte, kuras kandidatūra svētdien tika reģistrēta Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK). Pieteikumu reģistrēt Kaljulaidas kandidatūru parakstīja 90 no 101 parlamenta deputāta. Savukārt balsojumā Kaljulaidu atbalstīja 81 deputāts, bet 17 bija pret.

Viņa iepriekš norādījusi, ka valsts vadītāja loma ir "būt tur, kur ir problēmas". "Prezidents vienmēr nevarēs rast risinājumu visām problēmām Igaunijā, bet spēt saprast, novērtēt un paskaidrot problēmu jau ir liels solis uz atrisinājumu. Tas var tikt darīts, un prezidentam tas ir jādara atbildīgi un objektīvi," viņa skaidroja.

Lai gan nupat par prezidenti ievēlētā Kaljulaida ir labi pazīstama amatpersonu un politiķu vidū, viņas paveiktais Eiropas Revīzijas palātā arī plašākas igauņu sabiedrības vidū ir maz zināms, norāda "Delfi.ee". Patlaban viņai ir 46 gadi un bagāta pieredze banku sektorā un ekonomikā kopumā, skaidro portāls.

Savulaik viņa ieguvusi augstāko izglītību bioloģijā, bet vēlāk ieguvusi grādu arī biznesa vadībā, kas 90. gados ļāva kļūt par "Hansapank" investīciju noguldījumu projektu vadītāju. Savukārt 1999. gadā tika uzaicināta strādāt par premjera Marta Lāra padomnieci ekonomikā.

2001. gadā viņa pievienojās partijai "Pro Patria Union", bet pēc dažiem gadiem izstājās no tās, lai varētu kandidēt uz amatu Eiropas Revīzijas palātā. Viņa tajā strādā kopš 2004. gada pavasara, kad Igaunija iestājās Eiropas Savienībā. Šīs institūcijas birojs atrodas Luksemburgā, kas arī skaidrojot viņas neatpazīstamību igauņu vidū.

Iepriekš ne parlaments, ne Igaunijas elektoru kolēģija nespēja ievēlēt jauno Igaunijas prezidentu. Kandidātu vidū bija gan "Reformu partijas" biedrs un bijušais eirokomisārs Sīms Kallass, gan centriskās opozīcijas partijas "Pro Patria" un "Res Publica Union" izvirzītais pie politiskām partijām nepiederošais bijušais tieslietu kanclers Allars Jekss, gan bijusī izglītības ministre un "Centra partijas" pārstāve Mailisa Repsa, gan bijusī ārlietu ministre Marina Kaljuranda, kā arī opozīcijā esošās "Konservatīvās tautas partijas" vadītājs Marts Helme.

Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa otrais piecu gadu termiņš noslēdzas šī gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!