Foto: AFP/Scanpix
Indija par nacionālo dzērienu pasludinās tēju par godu tējas audzētājam, kas sāka šo arodu Indijā, bet par piedalīšanos dumpī 1857.gadā viņu pakāra britu kolonizatori.

Par to paziņoja Plānošanas komisijas priekšsēdētāja vietnieks Monteks Sings Ahluvalija, sestdien apmeklējot Asamas štatu, kas atrodas Indijas ziemeļaustrumos pie Butānas un Bangladešas robežas un kur plaši tiek audzēta tēja.

Asamā dzīvoja arī Manirams Devans, kas tiek godināts, kā tējas komerciālas ražošanas aizsācējs Indijā, kā arī par viņa lomu 1857.gada dumpī, lai padzītu britus no reģiona.

Sacelšanās Indijā 1857.gadā, kas zināma arī kā sipaju jeb indiešu karavīru Eiropas valstu armijās dumpis, sākās Mērutas pilsētā, kas atrodas netālu no Deli un izplatījās pa visu Indijas ziemeļu daļu, pirms ar vardarbīgu spēku to apspieda britu spēki, nogalinot daudzus indiešu karavīrus un civiliedzīvotājus.

"Dzērienam tiks piešķirts nacionālā dzēriena statuss no nākamā gada 17.aprīļa, kad aprit 212.gadadiena kopš Asamas tējas audzētāja un sipaju dumpja līdera Manirama Devana dzimšanas," teica Ahluvalija, piebilstot, ka tējas audzēšana ir jāgodina, jo "puse no tējas nozarē strādājošo ir sievietes un tā ir lielākais darba devējs valsts ekonomikā".

Tomēr Indijas laikraksts  "Asizan Age" norāda, ka nacionālā dzēriena statusa piešķiršana tējai var radīt nesaskaņas ar dabas dziedniecības aktīvistiem, kas norāda, ka daudz veselīgāki dzērieni šādam titulam ir no jaunajiem augļiem iegūtais kokosriekstu ūdens, citronu ūdens vai indiešu jogurta dzēriens lasi.

Tradicionāli Indijā tēju pasniedz ar pienu un daudz cukura un bieži vien tai pievieno kardamonu.

Jauno pilsētās dzīvojoši indiešu vidū arvien lielāku popularitāti iemanto valsts dienvidu štatos audzētā kafija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!