Foto: Shutterstock

Prokurore pieprasījusi piespriest 80 gadu cietumsodu bijušajam Libērijas prezidentam Čārlzam Teiloram, kuru ANO Sjerraleones kara noziegumu tribunāls pagājušajā mēnesī atzina par vainīgu kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci saistībā ar bruņotajiem konfliktiem Sjerraleonē un Libērijā 90.gados.

"Ja tiesa nolems piespriest globālu sodu, 80 gadu ieslodzījums būtu piemērots," teikts dokumentā, kuru tiesā iesniegusi Sjerraleones kara noziegumu tribunāla galvenā prokurore Brenda Holisa.

Tribunāls 64 gadus veco Teiloru par vainīgu atzina 26.aprīlī, bet sodu Teiloram pasludinās 30.maijā. Ieslodzījumu viņš izcietīs Lielbritānijas cietumā.
Sprieduma nolasīšana tiešraidē tika translēta arī Sjerraleones kara noziegumu tribunāla galvenajā mītnē šīs Rietumāfrikas valsts galvaspilsētā Frītaunā, no kurienes lietas izskatīšana drošības apsvērumu dēļ 2006.gadā tika pārcelta uz Nīderlandes pilsētu Leidshendamu pie Hāgas.

Teilors atzīts par vainīgu 11 apsūdzībās, tostarp par dimantu pārdošanu un ieroču pirkšanu Sjerraleones Revolucionārās apvienotās frontes dumpiniekiem, kuri bija bēdīgi slaveni ar roku un kāju nociršanu civiliedzīvotājiem.

Bijušais Libērijas prezidents noliedz savu vainu visās 11 apsūdzībās.

Teilors saņēma tā sauktos asiņainos dimantus no dumpiniekiem Sjerraleonē un pēc tam izmantoja, lai Dienvidāfrikas apmeklējuma laikā 1997.gadā iegādātos ieročus pilsoņkaram Sjerraleonē. Daļu no tiem viņš 1997.gadā Nelsona Mandelas Bērnu fonda labdarības vakariņu laikā Dienvidāfrikā uzdāvināja britu supermodelei Naomi Kempbelai.

Par Libērijas prezidentu Teilors tika ievēlēts 1997. gadā pēc pilsoņu kara, kuru viņš izraisīja 1989. gadā un kurā gāja bojā vairāk nekā 200 tūkstoši cilvēku, bet vairāk nekā miljons bija spiesti doties bēgļu gaitās. Tomēr vēlāk atkal izcēlās pilsoņu karš, kurš beidzās 2003. gadā, kad Teilors atkāpās no prezidenta amata un devās trimdā uz Nigēriju. Pilsoņkarš Libērijā bija saistīts ar pilsoņkaru Sjerraleonē, kas izcēlās 1991. gadā.

Sjerraleones pilsoņu karš desmit gadu laikā līdz pat 2001.gadam prasīja 120 tūkstošus dzīvību.

Teilors tika aizturēts 2006.gada martā Nigērijā, kur viņš atradās trimdā.
Prāvas laikā tiesa uzklausījusi 94 apsūdzības lieciniekus un 21 aizstāvības liecinieku.
Pats Teilors liecināja 81 stundu.

ANO un Sjerraleones valdības kopīgi izveidotais kara noziegumu tribunāls notiesājis jau astoņus Sjerraleones pilsoņus par kara noziegumiem un viņiem piespriesti 15 līdz 52 gadus ilgi cietumsodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!