Foto: AFP/Scanpix
Jaunais Kosovas parlaments otrdien par valsts prezidentu ievēlēja celtniecības magnātu Behģetu Pacolli.

Par 59 gadus veco Pacolli, kurš bija vienīgais kandidāts, nobalsoja 62 no 120 parlamenta deputātiem.

Lielākās opozīcijas partijas balsojumu boikotēja, kā iemeslu minot to, ka Pacolli ir biznesa saites ar Krieviju, kas ir pret Kosovas neatkarību, kā arī apsūdzot viņu politiskās darbības izmantošanā savu biznesa mērķu sasniegšanai.

Pacolli, kurš tiek uzskatīts par pasaulē bagātāko albāni, ir partijas "Alianse par jaunu Kosovu" līderis. Viņam pieder Šveices būvfirma "Mabetex", kura Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina laikā rekonstruējusi Maskavas Kremli, Lielo teātri un Krievijas Valsts domes ēku. "Mabetex" arī būvēja Kazahstānas prezidenta pili šīs valsts galvaspilsētā Astanā. Pret Pacolli ir notikušas izmeklēšanas par kukuļdošanu un naudas atmazgāšanu lielos apmēros, taču nav savākts pietiekami pierādījumu, lai viņu tiesātu.

Lēš, ka Pacolli bagātība ir aptuveni 300 miljoni latu.

Par premjeru parlaments otrdien apstiprināja līdzšinējo valdības vadītāju Hašimu Thači.

Pirmajās vēlēšanās kopš 2008.gada, kad Kosova proklamēja neatkarību, Thači vadītā Kosovas Demokrātiskā partija (PDK) ieguva 34 no 120 parlamenta deputātu mandātiem.

Savukārt galvenā opozīcijas partija - Prištinas mēra Isas Mustafas vadītā Kosovas Demokrātiskā līga (LDK) - decembrī notikušajās vēlēšanās ieguva 27 mandātus.

Thači un Pacolli partijas ir izveidojušas valdošo koalīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!