Foto: Reuters/Scanpix
Bijušais Krievijas prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Nariškins no partijas "Vienotā Krievija" trešdien ievēlēts par Krievijas Valsts domes spīkeru, vēsta BBC.

Par Nariškinu, kuru šim amatam izvirzīja partijas "Vienotā Krievija" deputāti, nobalsoja 238 domnieki.  BBC atgādina, ka partijai "Vienotā Krievija" domē ir tieši 238 vietas.

Arī pārējo ievēlēto partiju pārstāvji šim amatam bija izvirzījusī savus kandidātus. Vēl uz šo amatu kandidēja Ivans Meļņikovs, kurš ir Komunistiskās partijas pārstāvis,  "Taisnīgā Krievija" deputāts Sergejs Mironovs un Liberāldemokrātiskās partijas līderis Vladimirs Žirinovskis. Šīs trīs partijas iepriekš solījušas balsot tikai par saviem kandidātiem.

BBC atgādina, ka 57 gadus vecais Nariškins ilgus gadus plecu pie pleca strādāja ar bijušo Krievijas prezidentu, tagad premjeru Vladimiru Putinu. Līdz otrdienai viņš vadīja Krievijas prezidenta administrāciju, bet šo amatu atstāja, jo tika ievēlētas valsts domē.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar 4.decembrī notikušo vēlēšanu rezultātiem iekļūšanai parlamenta apakšpalātā nepieciešamo 7% vēlētāju atbalstu ieguvušas četras partijas. Premjerministra Vladimira Putina vadītā "Vienotā Krievija", kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,3% balsu.

Valsts domes vēlēšanas kritizēja starptautiskie novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes, norādot, ka tās bija negodīgas par labu premjerministra Vladimira Putina valdošajai partijai "Vienotā  Krievija" un tajās notika acīmredzamas manipulācijas, tostarp balsu viltošana, metot urnās fiktīvus biļetenus.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu, nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu  rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Pret vēlēšanu rezultātiem visā Krievijā protestē tūkstošiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!