Foto: EPA/Scanpix/LETA
Desmit baltkrievi vērsušies Vācijas Federālajā prokuratūrā Karlsrūē saistībā ar Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīma noziegumiem pret mierīgajiem iedzīvotājiem laikā, kad valsti pēc pagājušā gada augusta vēlēšanām bija pārņēmusi plaša protestu kustība, trešdien paziņoja četri viņus pārstāvošie advokāti.

Vēršoties prokuratūrā spīdzināšanā cietušo baltkrievu vārdā, advokāti paziņoja par noziegumiem pret cilvēci, ko pastrādājusi Lukašenko valdība.

Nedz Lukašenko, nedz režīma pārstāvjiem nedraud nekādas tiesiskās sekas par pārmērīgu spēka pielietošanu un aizturēto pilsoņu spīdzināšanu, norādīja advokāti.

Saistībā ar šo viņi aicināja Vāciju veikt šo noziegumu neatkarīgu izmeklēšanu.

Advokāti atsaucās uz tā dēvēto universālo jurisdikciju, kas paredz iespēju saukt pie kriminālatbildības par noziegumiem, kas ir aizliegti starptautiskajās tiesībās un pastrādāti citās valstīs.

"Mūsu klienti sagaida, ka Vācija arī Baltkrievijas gadījumā būs universālo cilvēktiesību aizstāve," pauda juristi, kas pārstāv desmit Baltkrievijas iedzīvotāju intereses.

Baltkrievi sūdzējušies par fiziskām mocībām, spīdzināšanu, liedzot pārtiku un miegu, kā arī pazemojumiem, norādot, ka tā visa rezultātā nodarīts nopietns kaitējums veselībai.

Vairākas stundas nācies stāvēt uz ceļiem ar sasietām rokām.

"Kopumā varasiestāžu darbību var nodēvēt tikai par zvērīgu," uzsvēra advokāti.

"Tas ir pirmais solis ceļā uz to, lai režīmu atzītu par teroristisku organizāciju," Vācijas raidsabiedrībai DW iesniegumu Vācijas prokuratūrai komentēja baltkrievu diasporas pārstāve.

Viņa bijusi šī soļa iniciatore.

Iesniegumā minēti vairāk nekā desmit no Lukašenko režīma darbībām cietušo cilvēku vārdi.

Kā norāda diasporas pārstāvji, atkarībā no prokuratūras reakcijas viņiem gatavi pievienoties vēl vairāk nekā 100 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!