Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV arestēts kāds Krievijas analītiķis, kurš strādāja pie dokumentācijas, kurā tika izvirzīti nepamatoti apgalvojumi par eksprezidenta Donalda Trampa saiknēm ar Kremli, raksta britu raidsabiedrība BBC.

ASV Tieslietu departaments izvirzīja apsūdzību 43 gadus vecajam Igoram Dančenko par melošanu FIB.

Viņš tika aizturēts saistībā ar izmeklēšanu, kuras mērķis ir noskaidrot apgalvojumu - ka Tramps slepeni vienojies ar Krieviju, lai uzvarētu 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās - izcelsmi.

FIB izmantoja tā saucamo "Stīla dosjē", lai iegūtu Trampa vadošā palīga novērošanas orderus. Trampa opozīcija - Demokrātiskā partija - šo dokumentu bieži izmantoja, lai eksprezidentu attēlotu kā Kremļa marioneti. Dančenko pie dokumentācijas strādāja kopā ar bijušo britu spiegu Kristoferu Stīlu.

"Stīla dosjē" ir dokuments, kuru publicēja 10 dienas pirms Trampa stāšanās amatā. Tajā izteikti vairāki apgalvojumi, kas saistīja Trampu ar Kremli, tostarp, ka Krievijai bija kompromitējoši materiāli par republikāņu kandidātu. Pats Tramps vienmēr šīs apsūdzības noraidīja kā maldinošas. Stīls iepriekš ir aizstāvējis savu darbu, taču nesen ASV medijam "ABC News" atzina, ka "ne viss dokumentācijā ir 100% precīzs".

Federālajā apsūdzībā teikts, ka ASV bāzēts sabiedrisko attiecību vadītājs, "kurš bija ilgstošs Demokrātiskās partijas politikas dalībnieks", bija "informācijas sniedzējs" šajā dokumentācijā. Tiek apgalvots, ka Dančenko melojis aģentiem, sakot, ka nekad nav sazinājies ar šo vārdā nenosaukto PR vadītāju par apsūdzībām dokumentācijā.

ASV Tieslietu departamenta izplatītajā paziņojumā teikts, ka Dančenko apsūdzēts par to, ka piecas reizes 2017. gadā sniedzis nepatiesas liecības FIB "attiecībā uz noteiktas informācijas avotiem, ko viņš sniedza Apvienotās Karalistes izmeklēšanas firmai".

Kā atzīmē laikraksts "The Washington Post", Stīla ziņojumi par Trampu lielā mērā balstījās uz personu, kuru viņš sauca par savu "primāro apakšavotu", kas bija Dančenko - saskaņā ar cilvēkiem, kas pārzina šo lietu. Dančenko Stīls nolīga, lai runātu ar cilvēkiem, kurus viņš pazīst Krievijā, par Trampa iespējamām saitēm ar Kremli. Savukārt Stīlam maksāja pētījumu firma "Fusion GPS", ko nolīga advokātu birojs, kas pārstāvēja Hilariju Klintoni un Demokrātu nacionālo komiteju. "Fusion GPS" advokāts ceturtdien atteicās komentēt apsūdzību.

Jau 2016. gada jūlijā ASV izmeklētāji sāka pārbaudīt, vai starp Trampu un Kremli pastāv kāda saistība. Nākamajā gadā tas noveda pie lielas izmeklēšanas, ko vadīja īpašais padomnieks Roberts Millers.

Dosjē bija pamats Trampa padomnieka Kārtera Peidža telefonsarunu noklausīšanai. Bijušais FIB advokāts, kurš strādāja pie Kārtera Peidža lietas, vēlāk atzina savu vainu e-pasta ziņojuma mainīšanā saistībā ar novērošanas pieteikumu.

2019. gadā Millera izmeklēšana noslēdzās. Gala secinājumos minēts, ka nav izdevies noteikt nekādu noziedzīgu sazvērestību starp Maskavu un Trampa kampaņu. Millera izmeklēšanā arī konstatēts, ka Krievija ir iejaukusies ASV prezidenta vēlēšanās "plašā un sistemātiskā veidā", un norādītas desmit reizes, kad Tramps, iespējams, kavēja šīs izmeklēšanas gaitu.

Pēc tam Trampa administrācija paziņoja par tādas izmeklēšanas uzsākšanu, kuras mērķis ir noskaidrot Krievijas iejaukšanās izmeklēšanas izcelsmi. Toreizējais ASV ģenerālprokurors Viljams Bars par vecāko federālo prokuroru šādai izmeklēšanai iecēla ASV advokātu Džonu Daremu.

Dančenko gadījums ir jaunākais arests Darema izmeklēšanas ietvaros. Septembrī Darema pakļautībā esošās amatpersonas izvirzīja apsūdzību advokātam par iespējamu nepatiesu paziņojumu sniegšanu FIB.

Bijušās FIB amatpersonas ir paziņojušas, ka biroja veiktā Trampa kampaņas izmeklēšana netika sākta saistībā ar "Stīla dosjē" un ka tas nebija faktors secinājumos, kurus izdarījis īpašais izmeklētājs MIllers. Taču dokumentācijai bija izšķiroša nozīme gan tajā, kā FIB centās iegūt tiesas apstiprinātu novērošanu, gan publiskajās debatēs par Trampu un Krieviju, raksta "The Washington Post".

Tramps un viņa atbalstītāji ir apsūdzējuši FIB amatpersonas mēģinājumos eksprezidentu diskreditēt vai sakaut, izmantojot negodīgu izmeklēšanu, kuras pamatā ir nepatiesas apsūdzības. FIB aizstāvji tomēr apgalvo, ka aģentūrai bija pienākums izskatīt apsūdzības par Krievijas iejaukšanos un iespējamu slepenu vienošanos ar Trampa kampaņu vēlēšanu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!