Foto: AP/Sacanpix/LETA

Afganistānas Badahšānas provincē vīrietis un sieviete nomētāti ar akmeņiem līdz nāvei par šariata likumu pārkāpšanu, iesaistoties "nelikumīgās attiecībās", ziņu aģentūrai DPA trešdien apstiprināja divas vietējās talibu amatpersonas.

Viņi sodīti šariata tiesā. Šariata likumi aizliedz musulmaņu sievietēm un vīriešiem iesaistīties seksuālās attiecībās ārpus laulības.

"Viņi atzinās, ka tiem bijušas nelegālas attiecības un viņi to darījuši divas trīs reizes," atklāja vietējā talibu amatpersona.

Badahšānas informācijas un kultūras departamenta pārstāvis DPA paziņoja, ka šī lieta tiek izmeklēta, un solīja vērsties pret personām, kas veica nomētāšanu ar akmeņiem.

Vietējais laikraksts "Hasht-e Subh" ziņo, ka nomētāšana ar akmeņiem ir notikusi pirmdien publiski.

Talibi sagrāba varu Afganistānā pagājušā gada augustā un solīja maigāku pārvaldi nekā pirmajā valdīšanas laikā no 1996. gada līdz 2001. gadam. Talibu režīms cenšas panākt starptautisku atzīšanu un iegūt humāno palīdzību, kas pēc talibu nākšanas pie varas tika apturēta.

Taču neskatoties uz solījumiem respektēt cilvēktiesības, pēdējos mēnešos izskanējušas ziņas par daudziem šaušalīgiem sodiem un tiesību pārkāpumiem.

Kopš talibu nākšanas pie varas vairumam meiteņu liegts apmeklēt vidusskolas un lielākai daļai sieviešu nav atļauts atgriezties darbā. Sievietēm obligāti jāvalkā hidžabs un tālākos braucienos nepieciešams līdzi kāds ģimenes vīrietis.

Vīriešiem ieteikts audzēt bārdas un valkāt tradicionālu apģērbu. Medijos ir aizliegta mūzika.

Protesti pret šiem ierobežojumiem un prasībām tiek apspiesti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!