Foto: F64

Pagājušajā piektdienā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" valsts amatpersonu par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kā rezultātā institūcijai nodarīts mantiskais zaudējums gandrīz 130 tūkstošu eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja birojā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtie pierādījumi liecina, ka valsts amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, nelikumīgi audzēja zivis divās Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" zivju audzētavās.

Proti, zivis tika audzētas pretlikumīgi izveidotos baseinos "Bior" telpās un, izmantojot šīs institūcijas infrastruktūru un materiāli tehniskos resursus. Tādā veidā valsts amatpersona institūcijai nodarīja 129 644,41 eiro mantisko zaudējumu. Izmeklētais noziedzīgais nodarījums īstenots laika posmā ne vēlāk kā no 2018. gada augusta līdz 2021. gada 4. jūnijam, norāda birojs.

KNAB kriminālprocesu uzsāka pērn, 5. jūlijā, un izmeklēšana notika par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā. KNAB, nosūtot krimināllietas materiālus Vidzemes prokuratūrai, noslēdzis pirmstiesas izmeklēšanu. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas turpmāko virzību.

Krimināllikuma 318. panta otrā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Kā paziņojumā medijiem norāda "Bior", pārkāpumus dienests konstatēja pērn 26. maijā, kad, veicot ikgadējo pārbaudi zivju audzētavā, atklāja, ka darbinieks ļaunprātīgi, izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, nelikumīgi audzēja zivis.

Par pārbaudē konstatētajām nelikumībām darbiniekam tika pieprasīts nekavējoties sniegt paskaidrojumus.

"Bior" pēc konstatētajām pretlikumīgajām darbībām, kuras veica darbinieks, nekavējoties ziņoja tiesībsargājošajām iestādēm, vēršoties ar iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu.

2021. gada 4. jūnijā ar darbinieku tika pārtrauktas darba tiesiskās attiecības, uzsver uzņēmums.

Kā liecina "Lursoft" dati, "Bior" ir Zemkopības pārraudzībā esošs pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts. Tā direktora amatā kopš 2018. gada ir iecelts Aivars Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!