Foto: EPA/LETA
Indijas tiesa izsūtījusi pavēstes 21 tīmekļa vietnes uzturētājiem, tostarp "Facebook," "Google" un "Yahoo!", liekot atbildēt uz apsūdzībām par "nepiedienīga, jutekliska satura" izplatīšanu.

Indijas valdība cenšas piespiest lielāko interneta vietņu uzturētājus bloķēt piekļuvi "nepieņemam saturam", tostarp safabricētiem politisko līderu kailfoto un attēliem, kas var aizskart noteiktas reliģiskās kopienas.

"Ir noteiktas pazemojošas un nepiedienīgas dažādu partiju politisko līderu fotogrāfijas, un lietotā valoda arī ir neķītra, izvirtusi un degradējoša," atzina tiesnesis.

Komunikāciju lietu ministrs Kapils Sibals šomēnes solīja apkarot "nepieņemamu" interneta vietņu saturu un atzina, ka tādi tīmekļa uzņēmumi kā "Google", "Yahoo!" un "Facebook" ignorējuši Indijas prasības pārbaudīt attēlus un datus pirms to augšupielādēšanas.

Ministra izteikumi izraisīja Indijas interneta lietotāju neapmierinātību. Tikmēr eksperti uzsvēra, ka šādas prasības nevar tikt uzspiestas, un pārmeta valdībai centienus ieviest cenzūru.

Turpretī Sibils noraidīja pārmetumus par vārda brīvības apdraudējumu, skaidrojot, ka valdība lūgusi tīmekļa uzņēmumiem nepieļaut piekļuvi ļoti aizskarošiem materiāliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!