Amerikas Miera fonds (The Fund for Peace) publiskojis kārtējo pasaules apdraudētāko valstu reitingu, kura pirmajās vietās ierindotas Sudāna, Kongo Demokrātiskā Republika un Kotdivuāra, bet par visstabilākajām fonds uzskata Norvēģiju, Zviedriju un Somiju.
Fonds norāda, ka pašu lielāko Āfrikas valsti apdraud pretrunas arābu un melnādaino iedzīvotāju starpā, kas visasāk izpaužas Sudānas rietumdaļā, kur nesen tika atklātas vērā ņemamas naftas atradnes.

Sastādot reitingu, eksperti pārskatīja desmitiem tūkstošu rakstu pasaules un vietējos izdevumos laikā no 2005.gada maija līdz decembrim. 146 pasaules valstis tika izvērtētas pēc 12 kritērijiem, kas apvienoti sociālajā, ekonomiskajā un politiskajā blokā.

Starp 28 visvairāk apdraudētajām valstīm 15 ir Āfrikas valstis, tajā skaitā gan tādas etnisko konfliktu skartas valstis kā Zimbabve, Čada, Somālija un Gvineja, gan etniski viendabīgas valstis kā Burundi un Ruanda.

Otrs apdraudētākais reģions ir Āzija, pašu nestabilāko valstu sarakstā ieņemot 11 vietas. No Āzijas valstīm visnestabilākās ir Irāka, Pakistāna un Afganistāna.

Krievija nestabilāko valstu sarakstā ieņēmusi 43.vietu, bet no Eiropas Savienības (ES) valstīm par visnestabilākajām tiek uzskatītas Rumānija, Bulgārija un Latvija, kas starp apskatītajām 146 valstīm ir attiecīgi 102., 103. un 109.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!