Foto: AFP/Scanpix/LETA

Harju apriņķa tiesa piektdien piespriedusi astoņu gadu un sešu mēnešu cietumsodu 42 gadus vecajai Gerli Mutso par spiegošanu Ķīnas labā un ar narkotikām saistītu noziegumu.

Tiesa atzina Mutso par vainīgu sazvērestībā pret Igaunijas Republiku, līdzdalībā pret Igauniju vērstās izlūkošanas darbībās un to atbalstīšanā, kā arī nelikumīgā neliela daudzuma narkotisko vielu glabāšanā.

Kā secināja tiesa, nav šaubu, ka Mutso apzināti izveidoja pret Igauniju vērstas attiecības ar Ķīnas militārās izlūkošanas dienestu ar mērķi tam palīdzēt. Viņa arī piedalījusies un atbalstījusi pret Igauniju vērstas izlūkošanas darbības.

Mutso par savām darbībām saņēmusi vismaz 21 607,52 eiro gan naudā, gan cita veida atlīdzībā, atzina tiesa.

Prokuratūra bija prasījusi apsūdzētajai piespriest četru ar pusi gadu cietumsodu, bet tiesa nolēma sodu palielināt līdz astoņiem ar pusi gadiem. Par narkotiku glabāšanu piespriestais sešu mēnešu cietumsods tiek iekļauts lielākajā sodā, tādējādi notiesātajai cietumā jāpavada astoņi gadi un seši mēneši.

Medijos iepriekš izskanējis, ka Mutso ar Ķīnas militārās izlūkošanas dienestiem sadarbojās kopā ar jūras zinātnieku Tarmo Keutsu, kuram 2021.gada martā Harju apriņķa tiesa piesprieda trīs gadu cietumsodu par spiegošanu Ķīnas labā, bet šogad Viru apriņķa tiesa apstiprināja Keutsa pirmstermiņa atbrīvošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!