Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdien Mjanmas pilsētu ielās iznākuši simti tūkstošo cilvēku, bet uzņēmumi pārtraukuši darbu un cilvēki pievienojušies ģenerālstreikam par spīti nesen apvērsumu veikušās militārās huntas brīdinājumiem, ka protestētāji riskē ar savām dzīvībām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mjanmā protesti turpinās kopš 1. februāra, kad armija veica valsts apvērsumu un valsts vadītāju Aunu Sanu Su Či ievietoja mājas arestā.

Protestētāji pieprasa pārtraukt militāro pārvaldi un atbrīvot Sanu Su Či, kā arī citus partijas "Nacionālā Demokrātijas līga" (NLD) aizturētos politiķus.

Masu protesti pirmdien notiek Mjanmas lielākajās pilsētās. Akcija ir nosaukta par "Revolūciju 22222", jo protests notiek 22. februārī.

Tā ir atsauce uz 1988. gada 8. augusta protestiem jeb "sacelšanos 8888". Toreiz armija nogalināja simtiem demonstrantu.

Huntas pārstāvji televīzijā paziņoja, ka protestētāji "kūda cilvēkus, sevišķi emocionālos pusaudžus un jauniešus, stāties uz konfrontācijas takas, kur tie zaudēs dzīvību". Armija brīdina cilvēkus atturēties no nemieriem un anarhijas.

Pirms tam svētdien protestos dzīvību zaudējuši divi cilvēki.

Mjanmā militārā hunta jau valdīja no 1962. līdz 2011. gadam. 2010. gadā sākās pakāpenisks liberalizācijas process, kas noveda līdz brīvām vēlēšanām 2015. gadā un opozicionāres Aunas Sanas Su Či nākšanas pie varas gadu vēlāk.

2017. gadā Mjanma saņēma plašu kritiku par armijas vardarbīgu vēršanos pret rohindžu musulmaņu minoritāti, piespiežot daudzus bēgts uz Bangladešu.

Armija varu valstī atkal pārņēma 2021. gada 1. februārī pēc pērnā gada nogalē vēlēšanās iegūtās "Nacionālās Demokrātijas līgas" (NLD) uzvaras. Militāristi apgalvo, ka vēlēšanās notikusi krāpšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!