Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas satiksmes ministrs Marjus Skuodis paziņojis, ka ir gatavs atkāpties no amata saistībā ar to, ka Baltkrievijas kālija minerālmēslojuma ražotāja "Belarusjkaļij" produkcijas transportēšana caur Lietuvu turpinās, lai gan trešdien pret šo uzņēmumu stājušās spēkā ASV sankcijas, ceturtdien paziņojusi premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Pirms tam gatavību atkāpties izteica ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis, kurš ir arī valdošajā koalīcijā ietilpstošās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" priekšsēdētājs, norādīdams, ka gaidīs premjeres lēmumu.

Skuodis, kuru ministra amatam deleģējusi liberālā Brīvības partija, pašlaik atrodas komandējumā ārzemēs un solījis vēlāk atbildēt uz jautājumiem attālinātā preses konferencē.

Savukārt Šimonīte paziņojusi, ka lēmumu attiecībā uz abiem ministriem pieņems nākamās nedēļas sākumā "saskaņā ar politiskās atbildības kritērijiem".

Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija "Lietuvos geležinkeliai" trešdien pavēstīja, ka caur Lietuvu joprojām tiek vesta "Belarusjkaļij" produkcija, jo ar "Belarusjkaļij" novembrī veikto priekšapmaksu pietiek, lai segtu dzelzceļa pakalpojumu izdevumus decembrī un, iespējams, daļēji arī janvārī.

"Lietuvas geležinkeliai" paziņoja, ka par priekšapmaksu informējusi Satiksmes ministriju un Ārlietu ministriju.

Savukārt Landsberģis sacīja, ka dzelzceļa uzņēmums informējis Ārlietu ministriju par "Belarusjkaļij" avansa maksājumu septembrī par pakalpojumiem oktobrī, bet ne par maksājumiem, kas notikuši pec tam.

Lietuvas valsts dzelzceļa grupas kravu pārvadātājs "LTG Cargo" aplēsis, ka decembrī pārvadās apmēram vienu miljonu tonnu mēslojuma, kas nozīmē, ka caur Lietuvas teritoriju joprojām dienā izbrauks seši līdz deviņi kravas vilcieni.

Satiksmes ministrs trešdien lūdza valdības komisijai, kas nodarbojas ar stratēģisko uzņēmumu darījumu izvērtēšanu, sniegt savu skatījumu par "Lietuvos geležinkeliai" un pasaulē lielākā kālija karbonāta mēslojuma ražotāja Baltkrievijas valsts uzņēmuma "Belarusjkaļij" līgumu.

Komisijai būs jāizvērtē, vai līgums atbilst Lietuvas nacionālās drošības interesēm, paziņojusi Lietuvas Satiksmes ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!