Foto: Reuters/Scanpix
Vācijas prezidents Kristians Vulfs paziņojis, ka negatavojas atkāpties no amata saistībā ar dalību tā sauktajā kredīta skandālā, vēsta ārvalstu mediji.

Vienlaikus Vācijā pastiprinās pret Vulfu vēstā kritika, kuru izraisīja prezidenta draudi ar tiesisko izmeklēšanu avīzei "Bild", kad tā plānoja publicēt detalizētu informāciju par viņa kredīta vēsturi.

Televīzijā Vulfs paziņoja, ka viņa draudi bijuši nopietna kļūda, ko viņš tagad nožēlojot. Savukārt uz jautājumu, vai viņš negrasās nolikt savas pilnvaras, Vulfs atbildējis noliedzoši.

Viņš sacījis, ka negrasās pamest savu amatu, jo pēdējās nedēļās viņš saņēmis nopietnu morālu atbalstu no valsts pilsoņiem, draugiem un kolēģiem. "Es zinu, ka es neesmu pārkāpis likumu, bet ne viss, ko es izdarīju, bija pareizi," teica Vācijas prezidents.

Neilgi pirms prezidenta paziņojuma Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses sekretārs Georgs Štraiters preses brīfingā paziņoja, ka Merkele ļoti ciena prezidenta darbību. Tāpat viņa ir pārliecināta, ka Vulfs spēs sniegt izsmeļošas atbildes uz visiem jautājumiem.

Jau vēstīts, ka Vācijas laikraksti otrdien pauduši aicinājumu prezidentam Vulfam atkāpties saistībā ar skandālu, kas izcēlies par aizdevumu viņa privātās mājas iegādei un iespējamo mēģinājumu ietekmēt laikrakstu "Bild", lai tas noklusētu informāciju par aizdevumu.

Pirmdien izskanēja informācija par to, ka Vulfs 12.decembrī zvanījis laikraksta "Bild" galvenajam redaktoram Kajam Dīkmanam. Tā kā Vulfs nevarēja runāt ar galveno redaktoru, viņš atstāja dusmu pilnu ziņu automātiskajā atbildētājā, draudot pārraut visus kontaktus ar laikraksta izdevējiem, ja stāsts, kuru viņš nosauca par neticamu, tiks publiskots. Vulfs draudējis "Bild" žurnālistus sūdzēt tiesā. Tāpat Vulfs esot mēģinājis sazināties arī ar "Bild" izdevēja "Axel Springer" vadību un tās galveno akcionāru.

Dienu vēlāk laikraksts publicēja materiālu par 500 tūkstošus eiro (351 400 latu) lielo aizdevumu prezidenta privātās mājas iegādei.

52 gadus vecais Vulfs 22.decembrī izplatīja paziņojumu, atzīstot, ka 2010.gada februārī – četrus mēnešus pirms viņš kļuva par prezidentu – vajadzēja paskaidrot Lejassaksijas federālās zemes amatpersonām visu par aizdevumu no turīgā uzņēmēja Egona Gērkensa sievas. Vulfs tad bija Lejassaksijas premjers.

Priekšvēlēšanu laikā oficiālajā iztaujāšanā viņš uz opozīcijā esošās Zaļās partijas pārstāvju jautājumiem, vai viņam ir kādas "biznesa attiecības" ar uzņēmēju Gērkensu vai ar viņu saistītiem uzņēmumiem, atbildēja noliedzoši, noklusējot, ka mājas iegādei no Gērkensa sievas Edītes pieņēmis aizdevumu ar ļoti izdevīgu procentu likmi.

Vulfa pārstāvis gan pirmdien žurnālistiem uzsvēra, ka Vācijas prezidents plašsaziņas līdzekļu brīvību vērtē ļoti augstu un rīkojies tā, lai viņa darbība būtu caurskatāma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!