Foto: AP/Scanpix

Par Tadžikistānas prezidenta Emomali Rahmona māsasvīra slepkavību notiesātajam Dilovaršo Kosimovam Tadžikistānas augstākā tiesa piespriedusi 26 gadu cietumsodu, sestdien informēja tiesas preses dienests.

Prāva pret 45 gadus veco Kosimovu notika aiz slēgtām durvīm, jo noslepkavotais bija valsts ierēdnis.

Tadžikistānas pilsonis Kosimovs atzīts vainīgs slepkavībā, nelegāla ieroča glabāšanā un daudzsievībā, par ko viņam piespriests 26 gadu cietumsods, informēja tiesā, piebilstot, ka pirmie seši soda gadi viņam būs jāizcieš cietumā, bet pārējie - stingra režīma kolonijā.

Notiesātā advokāts Šuhrats Kudratovs gatavojas iesniegt apelācijas sūdzību, ko uzskata spriedumu par netaisnīgu. "Mans aizstāvamais vainu atzīst tikai apsūdzībā par daudzsievību," Kudratovs teica žurnālistiem.

Rahmona vecākās māsas vīrs Holmumins Safarovs tika nogalināts Tadžikistānas galvaspilsētā Dušanbē 2012.gada 13.jūnija vakarā. Ar pistoli "Makarov" tika raidīti divi šāvieni viņam vēderā un krūškurvī, bet trešo lodi Safarovam  iešāva galvā, tādēļ izmeklētāji izskatīja versiju par pasūtījuma slepkavību.

Safarovs kopš 2009.gada vadīja valsts uzņēmumu, kas atbildīgs par mežizstrādes un medību licenču izsniegšanu Tadžikistānā, bet iepriekš bija vadījis arī valsts mežrūpniecības uzņēmumu. Viņu nogalināja 57 gadu vecumā.

Rahmons Tadžikistānu  vada kopš 1992.gada, viņa valdīšanas pirmajos gados valstī izcēlās pilsoņu karš, kurā dzīvību zaudēja 100 tūkstoši cilvēku. Šo 20 gadu laikā nav bijusi informācija par jebkādiem uzbrukumiem kādam no Rahmona ģimenes locekļiem.

Tadžikistānas prezidentam ir brālis un māsa. Viņa māsas vīrs Safarovs nebija publiska persona, viņš reti parādījās sabiedrībā un nekad nesniedza intervijas.

Tadžikistāna  ir nabadzīgākā no bijušajām padomju republikām un liela daļa tās darbspējīgo iedzīvotāju strādā ārzemēs.

Šogad novembrī gaidāmas Tadžikistānas prezidenta vēlēšanas, kurās saskaņā ar pašlaik spēkā esošo konstitūciju Rahmons varēs kandidēt uz pēdējo septiņu gadu prezidentūras termiņu. Pats Tadžikistānas prezidents pagaidām nav paziņojis par plāniem piedalīties vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!