Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Honkongas tiesa pirmdien piespriedusi aktīvistam un biznesa magnātam Džimijam Lai 13 mēnešus cietumā par mudinājumiem piedalīties pagājušā gada aizliegtajā Tjaņaņmeņas slaktiņa piemiņas pasākumā.

Apgabala tiesa septiņiem citiem notiesātajiem, kam bija izvirzītas līdzīgas apsūdzības, piesprieda līdz 14 mēnešiem cietumā.

Honkongas valdība pēdējos divos gados aizliegusi slaktiņa piemiņas pasākumus, to skaidrojot ar pandēmijas dēļ ieviestajiem ierobežojumiem. Atbilstoši izplatītam viedoklim aizliegums paliks spēkā arī turpmāk, ņemot vērā varasiestāžu centienus apslāpēt demokrātijas atbalstītāju kustību.

Tagad jau slēgtā demokrātiskās ievirzes laikraksta "Apple Daily" dibinātājs Lai jau izcieš sodu par piedalīšanos demokrātijas atbalstītāju protestos, par ko viņam aiz restēm jāpavada kopumā 20 mēneši.

Pēdējā lietā viņš ceturtdien tika atzīts par vainīgu apsūdzībās par kūdīšanu piedalīties Tjaņaņmeņas slaktiņa piemiņas pasākumā, ko varasiestādes nebija atļāvušas.

Honkongas Alianse iepriekš piemiņas pasākumus ar aizdegtām svecēm rīkoja katru gadu, un Ķīnas teritorijā tie bija plašākie slaktiņa piemiņas pasākumi.

Laikraksts "Apple Daily" bija spiests apturēt darbību jūnijā, pēc tam kad policija bija uzlikusi arestu aktīviem 2,3 miljonu dolāru vērtībā, pārmeklējusi biroju, kā arī aizturējusi piecus vecākos redaktorus un administrācijas vadības cilvēkus.

Policija atsevišķus cilvēkus arī apsūdzēja sazvērestībā ar ārzemēm, lai apdraudētu nacionālo drošību.

Honkongas Alianse tika izformēta septembrī, valdībai organizāciju apsūdzot, ka tā darbojas ārvalstu interesēs. Alianses līderi apsūdzības kategoriski noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!