Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievu pārim, kuru tiesā par valsts nodevību saistībā ar Kaļiņingradā notikušu kāzu fotogrāfijās redzamu Federālā drošības dienesta (FDD) aģentu, izvirzītas apsūdzības arī par slepenas informācijas nodošanu Latvijas izlūkdienestiem, ziņo "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Izmeklēšanas centrā ir publiskās diplomātijas fonda speciāliste Antoņina Zimina un viņas vīrs Konstantīns Antoņics. Abus arestēja jau 2018. gada jūlijā.

Sākotnējās apsūdzību iemesls ir fotogrāfijas un video no abu kāzām 2015. gada aprīlī – tajos redzams viens no kāzu viesiem – esošais FDD Kaļiņingradas nodaļas darbinieks, ko medijs identificē kā Maksimu.

Video un fotogrāfijas nonākušas līdz Latvijas izlūkdienestiem, kuri spējuši FDD darbinieku identificēt, uzskata krievu dienests. Starp kāzu viesiem bijuši arī līgavas radi un kolēģi no Lietuvas. FDD uzskata laulāto pāri par vainīgu slepenas informācijas atklāšanā.

Tagad abiem izvirzītas jaunas apsūdzības – par braucienu uz Latviju, kura laikā esot nodota slepena informācija Latvijas izlūkdienestiem, RFE/RL ceturtdien, 16. jūlijā, atklāja Ziminas tēvs Kontantīns Zimins.

Bijusī Kaļiņingradas apgabala ekonomikas ministre Ninele Salagajeva, kas pašlaik ir Pleskavas gubernatora vietniece, ir liecinājusi, ka Antoņics Kaļiņingradas reģionālajā valdībā ir strādājis ar klasificētiem dokumentiem. Pēc trīs vai četriem gadiem pāris slepenos dokumentus izvedis no valsts, par apsūdzības versiju informē Zimins.

Portāls "Znak.com" skaidro, ka minētie dokumenti varētu būt saistīti ar finansējuma piešķiršanu Kaļiņingradas apgabala uzņēmēju un iedzīvotāju atbalstam.

Jau ziņots, ka pāra kāzu video atmaskotais FDD darbinieks nodarbojies ar pretizlūkošanu, bet uz kāzām uzaicināts, jo ir līgavas kursabiedrs.

Krimināllieta ierosināta pēc tam, kad kāzu foto un video tikuši publicēti sociālajos tīklos un video fragments nokļuvis arī kāda vārdā nenosaukta Baltijas valsts telekanāla sižetā, skaidro "Kommersant".

Apsūdzēto vecāki apgalvoja, ka FDD darbinieks kāzās lietojis alkoholu, pats dalījis viesiem savas vizītkartes, fotografējies un stāstījis par savu darbu, tāpēc nevienam nav pat prātā nācis, ka kaut kas ir slēpjams.

Zimina un Antoņecs savu vainu noliedz. Nevienam no viņiem nav piekļuves valsts noslēpumam.

Līdz arestam Zimina vadīja Baltijas kultūru dialoga centru, kas organizē ar Baltijas valstīm kopīgus pasākumus. Savukārt Antoņecs no 2015. līdz 2016. gadam strādājis par juristu Kaļiņingradas valdībā, bet pirms aresta kādā Maskavas juridiskajā firmā.

Apsūdzībās par valsts nodevību pārim draud 20 gadus ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!