Foto: Reuters/Scanpix
Vjetnamā pirmdien valsts prezidenta amatā tika ievēlēts Čiongs Tans Šangs, kurš ir premjerministra Ngujena Tana Zunga sens sāncensis.

62 gadus vecais Čiongs nedēļas nogalē tika izvirzīts prezidenta amatam, kas Vjetnamā ir lielā mērā simbolisks, kā vienīgais kandidāts.

Viņu šajā amatā ievēlēja Nacionālā asambleja (parlaments), kurā ir pārstāvēta valsts vienīgā partija - Vjetnamas Komunistiskā partija. Čiongs saņēma vairāk nekā 97 procentus balsu.

Čiongs kļūs par komunistu pārvaldītās Vjetnamas devīto prezidentu. Pirmais prezidents bija valsts dibinātājs Ho Ši Mins.

Čiongs kopš 2006.gada faktiski bija otra augstākā amatpersona Vjetnamas Komunistiskajā partijā. Viņš pretendēja uz premjerministra amatu pirms janvārī slepenībā notikuša partijas kongresa, kurā tika nolemts, kuri cilvēki ieņems vadošos amatus.

Kongresa lēmumi par vadošo amatu sadali tiek apstiprināti šonedēļ. Ir gandrīz droši, ka Nacionālā asambleja ievēlēs Ngujenu Tanu Zungu premjerministra amatā uz jaunu termiņu, šādi nostiprinot viņa kā Vjetnamas galvenā politiķa statusu.

Neraugoties uz Čionga un Ngujena sāncensību, ir gaidāms, ka viņu attiecības būs sirsnīgas, sacīja kādas Āzijas valsts diplomāts, kas vēlējās palikt anonīms.

Gan prezidents, gan premjers ir no Vjetnamas dienvidiem. Čiongs bija ieslodzīts cietumā, kad Dienvidvjetnamā valdīja ASV atbalstīts režīms, bet vēlāk kļuva par Dienvidvjetnamas lielākās pilsētas Hošiminas mēru.

Čiongs nomaina prezidenta amatā Ngujenu Miņu Čjetu, kurš bijis prezidents vienu amata termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!