Foto: AFP/Scanpix/LETA

Par Zviedrijas parlamenta spīkeru pirmdien ievēlēts konservatīvās Moderātu partijas pārstāvis Andreass Norlens.

Par Norlena kandidatūru balsoja 203 no 348 deputātiem, un tādējādi viņš pārliecinoši pārspēja savu sāncensi Asu Lindestamu, kas pārstāv sociāldemokrātus un kuru atbalstīja tikai 145 deputāti.

Pēc tam Lindestama tika ievēlēta par spīkera pirmo vietnieku.

Spīkeram ir nozīmīga loma jaunās valdības veidošanas procesā, un pēc konsultēšanās ar frakciju vadītājiem tikko ievēlētais Norlens jau paziņojis, ka otrdien paredzēts balsojums par neuzticības izteikšanu līdzšinējam premjerministram Stēfanam Levēnam.

"Manuprāt ir labi, ka balsojums notiek, cik drīz vien iespējams, lai noskaidrotu, vai valdību atbalsta parlaments, vai arī ir pamats uzsākt konsultatīvās sarunas," norādīja Norlens.

Lai premjeram izteiktu neuzticību nepieciešamas vismaz 175 balsis, taču nevienai no abām lielākajām nometnēm pēc 9.septembrī notikušajām vēlēšanām nav vairākuma, un spēku līdzsvars starp labēji centrisko partiju Aliansi un kreiso partiju neformālo bloku atrodas galēji labējo Zviedrijas demokrātu (SD) rokās.

Levēna vadītie sociāldemokrāti un "zaļie", kas veido pašreizējo valdību, kā arī bijušo komunistu izveidotā Kreisā partija, kas Lēfena mazākuma valdībai nodrošina neoficiālu parlamentāro atbalstu, kopā vēlēšanās ieguva 144 deputātu vietas.

Savukārt opozīcijā esošā Alianse, kuras sastāvā ir moderāti, Centra partija, kristīgie demokrāti un liberāļi, izcīnīja 143 mandātus.

Tikmēr savas pozīcijas parlamentā nostiprinājuši Zviedrijas demokrāti, kas ieguva 62 vietas un ar kuru balsīm Norlens tika ievēlēts spīkera amatā.

Sagaidāms, ka SD nostāja būs izšķiroša arī balsojumā par neuzticības izteikšanu Lēfenam.

Četru Aliansē esošo partiju līderi pieprasīja Lefēna atkāpšanos jau pēc vēlēšanām, taču viņš to atteicās darīt, paziņojot, ka viņa vadītais bloks vēlēšanās esot uzvarējis.

Tomēr arī gadījumā, ja Lefēns uzticības balsojumā zaudēs, viņš, visticamāk, turpinās pildīt premjera pienākumus, kamēr netiks izveidota jaunā valdība.

Tikmēr Norlens varēs uzsākt sarunas ar partiju līderiem, lai atrastu jaunu premjerministra kandidātu.

Šobrīd līdztekus Lefēnam uz valdības vadītāja amatu pretendē konservatīvo līderis Ulfs Kristersons, kuru atbalsta arī pārējās Alianses partijas.

Arī Zviedrijas demokrāti izteikušies, ka priekšroku dotu konservatīvo vadītai valdībai.

Tomēr visas pārējās partijas līdz šim kategoriski atteikušās jebkādā formā sadarboties ar SD.

Neskatoties uz savām domstarpībām spīkera ievēlēšanas jautājumā, Alianse un sociāldemokrāti pagājušajā nedēļā vienojās turpināt līdzšinējo politiku un bloķēt SD kandidāta ievēlēšanu par priekšsēdētāju jebkurā no 15 pastāvīgajām parlamentārajām komisijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!