Foto: AFP/Scanpix
32 gadus veca paralizēta sieviete, izmantojot mehānisku staigāšanas aprīkojumu, 16 dienas pēc starta otrdien ir finišējusi Londonas maratonā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Simtiem atbalstītāju otrdienas pēcpusdienā sagaidīja Klāru Lomasu pie maratona finiša līnijas. Sieviete, kura ir paralizēta uz leju no krūtīm kopš negadījuma jāšanas laikā 2007. gadā, pieveikusi 42 kilometrus garo distanci lietojot kruķus un speciālu 43000 mārciņu (37,3 tūkstoši latu) vērtu staigāšanas aprīkojumu, kurš reaģē uz ķermeņa kustību. Kad sieviete maina ķermeņa sasvērumu, mehānisms pārvieto viņas kājas uz priekšu, ļaujot spert soli.

Kopš maratona sākuma 22. aprīlī, Lomasa nogājusi vidēji 2,5 kilometrus dienā pa oficiālo maratona maršrutu. Naktīs viņa palika viesnīcā, bet no rīta tika aizvesta uz vietu, kur pārtrauca distanci iepriekšējā vakarā. Sievieti visu maršrutu pavadījis viņas vīrs, bet atsevišķos posmos arī vecāki un gadu vecā meita.

"Atbalsts bija elpu aizraujošs un es jūtos fantastiski, beidzot finišējot," teica Lomasa. "Es patiešām negaidīju to un nespēju noticēt, ka tas viss manis dēļ. Ikviens ir bijis tik atbalstošs un es nespētu to paveikt bez viņiem."

Maratona organizētāji nepiešķīra sievietei piemiņas medaļu, jo noteikumi paredz, ka dalībniekiem jāfinišē tajā pašā dienā, kad dots starts. Bet notikuma publicitāte pamudināja 15 skrējiena dalībniekus ziedot Lomasai savas medaļas.

Sievietes akcijas viens no mērķiem bijis savākt ziedojumus medicīniskiem muguras pētījumiem, lai attīstītu paralīzes ārstēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!