Foto: Vida Press

Zambijas valdība plāno pārcelt valsts galvaspilsētu no Lusakas, kurā patlaban mīt aptuveni divi miljoni cilvēku, uz Nabvi ciematu mazapdzīvotā apvidū valsts centrālajā daļā, atsaucoties uz Nacionālo plānošanas ministru Laki Mulusu, ziņo "Africa News".

Viņš skaidro, ka Lusaka, kurā pašā dzīvo aptuveni divi miljoni iedzīvotāju, bet kuras tuvā apkārtnē mīt vēl aptuveni pusmiljons cilvēku, ir pārapdzīvota. Šī iemesla dēļ tā nekvalificējoties būt galvaspilsēta. "Ja skatāmies uz nākamajiem desmit gadiem, pilsēta mūs nespēs uzturēt. Ātrums, ar kādu aug pilsētas uzņēmējdarbība un rūpniecība, netiek līdzi pilsētas augšanas ātrumam," viņš norādījis "Lusaka Times".

Ja valdība apstiprinās iesniegto priekšlikumu jaunas galvaspilsētas būvniecībai, izpēte tās celtniecības uzsākšanai tiks uzsākta nekavējoties.

Nabve ir skrajciems purvainā kokiem apaugušā apvidū, un tādēļ esot piemērota vieta jaunas ilgtspējīgas pilsētas plānošanai no nulles, klāstījis ministrs. Šī vieta arī ģeogrāfiski atrodas tuvāk valsts centram un atradīsies starp valsts divām lielākajām aglomerācijām - Lusaku un saaugušajām Ndolas un Kitves pilsētām. Gan Lusakā, gan Ndolā patlaban tiek būvētas jaunas lidostas.

Aptuvenā Nabvi ciema atrašanās vieta:

Ideju atbalstot arī opozīcijā esošā "Zaļā partija", kura iestājas par varas decentralizāciju. Partijas pārstāvji uzskata, ka jaunas pilsētas plāni ne tikai risinās loģistikas jautājumus, galvaspilsētu novietojot valsts centrā, bet arī vienos tās iedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!