Igaunijas avīze "Postimees" ziņoja, ka amerikāņu miljonārs un politiķis Gregs Bemiss tuvākajās dienās ir nodomājis nolaisties zem ūdens pie avarējušā prāmja vraka, lai gan septiņas Baltijas jūras valstis ir noslēgušas vienošanos par kuģa avārijas vietas aizsargāšanu un Zviedrijas valdība ir protestējusi pret šiem plāniem.
Šonedēļ intervijā Zviedrijas un Amerikas laikrakstiem Bemiss paziņoja, ka viņu neapmierina prāmja avārijas oficiālā versija un viņš grib personīgi pārliecināties, ka kuģa korpusā ir caurums, kas it kā bija par iemeslu prāmja avārijai.

Starptautiskā komisija, kura izmeklēja katastrofas aptākļus, secināja, ka kuģa avārijas iemesls bija priekšējās lūkas stiprinājuma bojājums. Jūras ūdens iekļuva kuģa kravas klājā, prāmis apgāzās un nogrima.

Intervijā amerikāņu laikrakstam "Albuquerque Journal" Bemiss šonedēļ paziņoja, ka savas ekspedīcijas laikā viņš plāno atrast pierādījumus, kuri apgāztu komisijas teoriju par notikušo katastrofu.

Turklāt amerikāņu politiķis atsaucās arī uz desmitiem bojāgājušo pasažieru un apkalpes locekļu radinieku lūgumiem noskaidrot katastrofas patiesos iemeslus, jo viņi netic oficiālajai avārijas versijai.

Zviedru avīzei "Dagens Nyheter" viņš teica, ka vienošanās par avārijas vietas aizsargāšanu attiecas tikai uz septiņām Baltijas jūras valstīm.

"Mana rīcība nebūs nelikumīga," uzsvēra miljonārs un piebilda, ka kuģa atliekas atrodas starptautiskajos ūdeņos.

Viņš atteicās precizēt dienu un laiku, kad sāksies ekspedīcija, jo nevēlas, lai kāda no septiņām vienošanās dalībvalstīm viņu traucētu.

Šonedēļ zviedru avīze "Svenska Dagbladet" publicēja interviju ar bojāgājušo radinieku grupas parstāvjiem Lennartu Berglundu un Allanu Somanu.

Viņi izrādīja piesardzīgu entuziasmu par plānoto ekspedīciju, sakot, ka kaut vai tādā veidā izdosies izvairīties no jaunām prāmja "Estonia" avārijas teorijām.

Zviedrijas valdība aktīvi centās traucēt Bemisam veikt zemūdens ekspedīciju, pat vēršoties pie ASV vadības, bet bez panākumiem.

Igaunijas valdības preses sekretārs teica, ka, lai gan valsts vadība neapsprieda amerikāņa nodomu, Igaunijas valdība ir solidāra ar Zviedrijas valdību jautājumā par nepieciešamību saglabāt kuģa vraka neaizskaramību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!