Foto: EPA/LETA
Centienos nostiprināt savu varu, Ziemeļkorejas jaunais mantinieks uzsācis tīrīšanu augstāko partijas biedru un militārpersonu rindās, trešdien paziņojusi Seulā bāzētā Ziemeļkorejas intelektuāļu solidaritātes organizācija (NKIS).

Aizdomās par korupciju Phenjana šomēnes sākusi vērsties pret augsti stāvošām amatpersonām Musanā valsts ziemeļaustrumu provincē Ziemeļhamgjonā, paziņojusi NKIS.

Saskaņā ar NKIS pārstāvja teikto informācija iegūta no avotiem Ziemeļkorejā - ar izmeklēšanu cieši saistītām augsti stāvošām partijas amatpersonām.

Pret aptuveni 15 ietekmīgām amatpersonām, tai skaitā daudzām militārpersonām, uzsākta izmeklēšana par iesaistīšanos kontrabandā. Viņi apsūdzēti arī par nepietiekamas uzmanības pievēršanu cilvēku bēgšanai no valsts, AFP informēja NKIS pārstāvis.

Viņš paskaidroja, ka izmeklēšanu vada režīma līdera Kima Čenira jaunākais dēls un varas mantinieks Kims Čenuns, un, domājams, tā izvērtīsies valsts mēroga kampaņā.

Tā ir "politiski motivēta tīrīšana", kuras mērķis ir līdzšinējās, ilgi pie varas esošās militārpersonas aizstāt ar jauniem, Kimam Čenunam daudz lojālākiem kadriem, norāda NKIS pārstāvis.

"Šī tīrīšana domāta paaudžu nomaiņai (..), augstākās amatpersonas trīc no bailēm, jo nezina, kuras galvas ripos," viņš uzsvēra.

Kimu dinastija, kas komunistisko valsti ar dzelzs dūri pārvaldījusi jau ilgāk nekā sešas desmitgades, jau sen izmantojusi kadru tīrīšanas kā parocīgu metodi savas varas saglabāšanai.

Komunistiskās valsts dibinātājs Kims Irsens savas valdīšanas pirmajos gados ar nāvi sodīja simtiem disidentu un bieži īstenoja augstāko amatpersonu vajāšanas, ja manīja kādas nepakļaušanās pazīmes.

Zināms, ka arī Kims Čenirs pēc varas pārņemšanas ar nāvi sodījis vairākus simtus karavīru par "aizdomīgas rīcības" izrādīšanu, trešdien vēsta Dienvidkorejas laikraksts "Chosun Ilbo".

Domājams, ka 68 gadus vecais Kims Čenirs, kura veselība pēc 2008.gadā pārciestā insulta pasliktinājusies, tuvā nākotnē gatavojas varas nodošanai mantiniekam.

27 gadus vecais Kims Čenuns septembra beigās Ziemeļkorejas Strādnieku partijas konferencē - pirmajā 30 gadu laikā - saņēma četrzvaigžņu ģenerāļa pakāpi un augstus partijas amatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!