Pirmdien Krievijas Pareizticīgo baznīca pasludināja Krievijas pēdējo caru Nikolaju II un viņu ģimeni par svētajiem, ziņoja aģentūra "Interfax". Šāds lēmums vienbalsīgi tika pieņemts baznīcas bīskapu padomē.
Nikolajs II un viņa ģimene tika nošauti un nodurti Urālu pilsētā Jekaterinburgā 1918.gada 17.jūlijā. To izdarīja boļševiku revolucionāri. Imperatora ģimenes locekļu mirstīgās atliekas tika aplietas ar sērskābi un iemestas seklā masu kapā.

Cara, viņa sievas un triju meitu mirstīgās atliekas tika ekshumētas pēc Padomju Savienības sabrukuma 1991.gadā un pirms diviem gadiem pārapbedītas Sv.Pētera un Pāvila katedrālē bijušajā cara laika galvaspilsētā Sanktpēterburgā.

Baznīca sākumā apstrīdēja vietējā vēsturnieka 1978.gadā atrasto Romanovu mirstīgo atlieku autentiskumu. Taču viņi par to pārliecinājās pēc izsmeļošiem pētījumiem, ieskaitot ģenētiskās analīzes.

Jūlijā, raizējoties par to, ka šāds solis varētu liecināt par pārlieku simpatizēšanu monarhistiem, Krievijas patriarhs Aleksijs II paziņoja, ka cara ģimenes kanonizācijas pamatā ir veids, kādā cars gāja bojā, nevis viņa rīcība, dzīvam esot.

Kanonizācijas akts notiks svētdien, 20.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!