Francijas prezidents Žaks Širaks ceturtdien Parīzē atklāja ģenerāļa Šarla de Golla bronzas statuju. Šādi tika atzīmēta Francijas karalaika varoņa un Piektās republikas dibinātāja nāves 30.gadskārta.
Lielākā daļa de Golla tautiešu uzskata viņu par ievērojamāko 20.gadsimta Francijas politiķi.

De Golla vārdā ir nosaukta Parīzes galvenā starptautiskā lidosta un viens no galvaspilsētas laukumiem.

Viņa statujas atrodas ap 200 Francijas pilsētās, kā arī Londonā, Vašingtonā un Kvebekā. Tomēr ģenerāļa ģimenes atturīguma dēļ tāda līdz šim nav atklāta Parīzē, lai gan galvaspilsētas pašvaldību gandrīz gadsimta ceturksni vada neogollistu partija RPR, kuru dibinājis tagadējais Francijas prezidents Širaks.

Situācija mainījās ceturtdien, kad Širaks atklāja sešus metrus augstu de Golla pieminekli Parīzes galvenā bulvāra - Elizejas lauku - galā, netālu no sera Vinstona Čērčila bronzas statujas.

70 gadus vecais tēlnieks Žans Kardo, kurš ir abu šo pieminekļu autors, ir attēlojis de Gollu pozā, kas atgādina viņa uzvaras gājienu pa Elizejas laukiem 1944.gada 26.augustā pēc Parīzes atbrīvošanas.

3,62 metrus augstā bronzas statuja atrodas uz 3,85 metrus augsta cokola Elizejas lauku un Vinstona Čērčila bulvāra krustojumā.

Sākotnēji statuju bija paredzēts atklāt 18.jūnijā - 60 gadus pēc de Golla aicinājuma pretoties nacistiskajai okupācijai, kuru viņš pauda BBC radio raidījumā no Londonas. Tomēr jūnijā statuja vēl nebija pabeigta, un bija savākta tikai puse tās veidošanai nepieciešamās summas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!